More Nautika

Sjekač presijeca konop i priječi daljnje ovijanje

Spriječite zapletanje konopa oko propele

Sjekač presijeca konop i priječi daljnje ovijanje

Zapletanje konopa, komada ribarske mreže ili vreće za krumpir oko osovine propelera tijekom plovidbe, jedno je od najneugodnijih iskustava za svakog nautičara i ribolovca. Najčešći rezultat takvog zapletanja jest gašenje motora ili njegov krajnje otežan rad.

Ponekad se, u slučaju hvatanja propelerom pletene najlonske vreće za povrće, zna dogoditi i da motor uspije svladati otpor, no vreća se tada najčešće pretvori u tvrdi plastični prsten ovijen oko vidljivog dijela osovine koji zna tako zapeći da ga je poslije moguće skinuti jedino oštrim dlijetom i čekićem.

Kako god bilo, ovakve neželjene zgode koje traže skakanje u more i ronjenje s nožem znaju pokvariti cijeli užitak plovidbe ili ribolova, osobito ako se dogode noću, te ih treba svakako nastojati izbjeći. Dobra zaštita od takvih scenarija su specijalni okrugli ili trokutasti sjekači, ravni ili nazubljeni, koji se čvrsto montiraju na osovinu ispred propelera i zajedno s njim rotiraju.

Stoga će uhvaćeni konop ili vreću odmah početi kidati onemogućujući zarobljavanje propelera. Iako nisu uvijek efikasni, jer se konop zna obmotati i samo oko krila propelera, svakako ih je korisno imati. Cijena im je oko 700 kuna. 

Naslovnica Nautika