More Nautika

role sa zadatkom

Isprobali smo četiri zaštitne trake Tesa Marine

role sa zadatkom

Papirnate ljepljive trake dugogodišnji su vrlo koristan pomoćnik svakom nautičaru, osobito kad se plovilo priprema za sezonu pa treba nanijeti novi intonak, odnosno obojiti drvenariju ili plastične dijelove... U svim tim radovima papirnata je traka nezamjenjiva, jer ćemo uz njezinu pomoć idealno iscrtati vodenu liniju, ukrasnu liniju iznad nje, izolirati okolnu plastiku pri bojenju drvenarije, dijelove opreme i okove od inoksa pri bojenju plastičnih površina, ali i osigurati pravilne rubove prilikom montaže novog brodskog prozora uz pomoć silikona.

Dugo vremena sve su papirnate ljepljive trake izgledale gotovo jednako i imale su istu namjenu, no kako tehnologija u svim segmentima napreduje, tako su posljednjih godina razvijene i nove s ciljanim zadaćama ili svojstvima, odnosno s posve novim namjenama.

Njemačka tvrtka Tesa iz Hamburga, koja je dugo prisutna i na hrvatskom tržištu, vodeći je europski proizvođač u ovoj branši, pa je logično da su među liderima i u koncipiranju i u proizvodnji novih vrsta zaštitnih ljepljivih traka.

Klasična za brze akcije

Neke od njih odnedavno su i na našem tržištu, pa smo odlučili provjeriti što sve postoji u ponudi i za koju je svrhu pojedina traka ciljano proizvedena.

Prva iz njihova asortimana je već poznata, klasična ljepljiva papirnata traka za označavanje i zaštitu pri bojenju, odnosno nanošenju antifoulinga. Nosi oznaku Tesa Marine 4323, prikladna je za uporabu na gelcoatu, a njome se lako radi jer je podatna i prilagodljiva. Univerzalna traka boje bijele kave odlično se hvata za površinu na koju se lijepi, a jednostavno se kida bočnim paranjem.

No, nije najbolji izbor u situacijama kada ostane više dana zalijepljena na trup, recimo prilikom radova na obnovi premaza za zaštitu dna broda. Tada će se, naime, ljepilo prečvrsto uhvatiti za površinu pa traku neće biti tako jednostavno skinuti (parat će se na više mjesta) kao u slučaju da se to obavi odmah nakon bojenja ili nakon dan-dva.

Može ostati 15 dana

Upravo zbog toga Tesa je razvila drukčiju traku kataloškog naziva 4435, koja bez problema može ostati na vanjskim površinama izložena suncu i vlazi do 15 dana nakon lijepljenja. Ova UV stabilna traka za zaštitu i označavanje prepoznatljive je plave boje i u prvom je redu namijenjena vanjskim radovima. Također je vrlo podatna, lako se lijepi i kida, pa omogućava brzo i lako iscrtavanje vodene linije ili zaštitu dijelova opreme.

Tijekom radova na plovilu odlično će poslužiti i traka Tesa 4848. Zapravo je riječ o crvenkastoj, prozirnoj samoljepljivoj foliji koja je UV otporna čak četiri tjedna. Prikladna je za zaštitu većih površina na brodu, bez obzira na vrstu materijala. Mi smo je isprobali na brodskoj tikovini, gdje je dobro prianjala, pa se njezinim korištenjem vrlo brzo može stvoriti tanki zaštitni film, a na kraju radova na brodu jednako će je brzo i lako biti ukloniti.

Ako vam je pak potrebna traka za trajnu montažu nekih dijelova na plastici, drvu, metalu ili željezu, onda je pravo rješenje traka s oznakom Tesa Marine 4965.

Obostrano ljepljiva

Iako je teško vjerovati, proizvođač tvrdi da ova obostrano ljepljiva traka može čvrsto držati zalijepljenu komponentu, primjerice registarska plastična slova i brojke na boku broda, čak 30 godina. Uz to je otporna i na visoke temperature do preko 100 Celzijevih stupnjeva! Dakle, idealna je za trajne montaže dijelova opreme koji neće biti pod većim opterećenjima. Radi provjere hvatanja i jednostavnosti rada s njom, isprobali smo je lijepeći alkicu s nosačem od inoksa na bok plastičnog broda (koja se inače montira vijcima), te utvrdili da traka odmah čvrsto hvata za podlogu i odlično drži. Tek uz pomoć tankog skalpela jedva smo uspjeli odvojiti okov od broda, iako smo ga samo blago pritisnuli uz površinu.

Inače, cijeli postupak lijepljenja više je nego jednostavan – skalpelom ili škarama odreže se odgovarajuća površina trake 4965 i stavi se na donju stranu predmeta koji se montira. Kad se taj predmet pozicionira na željeno mjesto, treba ga samo jako pritisnuti pet sekundi, nakon čega ostaje trajno pričvršćen.

Naslovnica Nautika