More Nautika

Nožna perilica

Kanađani napravili idealan uređaj za pranje rublja na brodu

Nožna perilica

Pranje rublja na brodu tijekom đite nije nimalo jednostavan zadatak zbog jednostavnog razloga što struje i vode nema u neograničenim količinama. No, vrlo zanimljivo rješenje za to nudi kanadska tvrtka Yirego jer njihova mala perilica Drumi radi bez uporabe električne energije.

Istini za volju, perilica pomalo nalikuje na kantu za otpatke u kućanstvu, posebno zbog toga što ima i pedalu s donje strane koja obično služi za podizanje poklopca. Međutim, ova pedala ima sasvim drukčiju ulogu jer se njezinim pritiskanjem nogom (ili rukom) perilica zapravo pokreće.

Drumi se puni prljavim rubljem (2,5 kg) s gornje strane, nakon čega slijedi ulijevanje pet litara vode i nešto tekućeg deterdženta. Pritiskanjem pedale tijekom dvije minute bubanj se okreće pa se deterdžent miješa s robom. Poslije ispuštanja vode, slijedi punjenje s novih pet litara vode, kao i dodatno dvominutno pedaliranje. Kada se i ta voda ispusti, potrebna je centrifuga, odnosno još jedna minuta pedaliranja.

Yirego Drumi pravi je ekološki proizvod – dobrim je dijelom (40 posto) napravljen od recikliranog materijala, s time da troši 80 posto manje vode i sredstva za pranje. Kanađani su mini perilicu ovih dana nudili u promotivne svrhe po cijeni od 129 dolara. Na tržište, međutim, stiže po cijeni od 169 dolara.

 

Naslovnica Nautika