More Nautika

POČELA SERIJSKA PROIZVODNJA

Toyota 28 s hibridnim trupom zasad dostupna samo u Aziji

POČELA SERIJSKA PROIZVODNJA

Toyota Motor Corporation i Yanmar Co. su na ovogodišnjem sajmu Japan International Boat Show predstavili koncept sportske brodice nazvan Toyota 28 koji se počeo serijski proizvoditi. Ovo nije prvi brod moćne japanske kompanije čiji je nautički odjel na tamošnjem tržištu već lansirao suvremene jurilice Ponama 31 i Ponama 35, kao i neka druga plovila opremljena mariniziranim motorima iz automobilske industrije. Međutim, model 28 dug 8,5 metara poseban je po tome što Toyota po prvi puta ne rabi samo aluminij za izradu trupa, nego predstavlja hibridnu verziju njegove konstrukcije.

Naime, Toyota je dosad bila ograničena samo na modele od aluminija, ali su, nastojeći proširiti angažman u nautičkoj industriji, pametno zaključili da im se više isplati kombinacija karbona, aluminija i materijala poznatog pod nazivom FRP (fibreglass reinforced plastic). S obzirom da poznati proizvođač dizelaša Yanmar rabi specijalnu tehnologiju oblikovanja FRP-a za svoje ribarske i komercijalne brodove, Toyota je upravo s njima sklopila sporazum o suradnji pri izradi plovila nove generacije.

Tako je prešanjem vakumskom infuzijom i uporabom smole kao veziva između FRP-a, koji služi kao bazni materijal, te aluminija i karbona, nastao trup Toyote 28. Iz obje tvrtke ističu kako Toyota Hybrid Hull struktura donosi značajne prednosti. Ovakav trup je, kažu oni, čak sedam puta čvršći u odnosu na verziju od FRP-a, ali je ujedno 10 posto lakši od aluminijskog. Osim toga, sada su moguće i kompleksnije dizajnerske kreacije u smislu projektiranja više zaobljenih linija.

Japanci ne dvoje kako je riječ o dobitnoj kombinaciji, posebno zbog toga što su prvi testovi na moru pokazali da Toyota 28, opremljena motorom iz njihovog terenca Toyota Land Cruiser, ima odlične maritimne sposobnosti i nadilazi većinu performansi njihovih dosadašnjih plovila. Štoviše, otpor trupa u moru je manji, dok su stabilnost i manevriranje na vrlo visokoj razini. Sukladno sporazumu s partnerom, Toyotu 28 će serijski proizvoditi Yanmar, a predviđen je zasad samo plasman na japanskom i azijskom tržištu. Toyota međutim ne krije velike ambicije u nautičkom sektoru, pa je za očekivati da će se u dogledno vrijeme plovila pojaviti i na tržištu EU-a.

Naslovnica Nautika