StoryEditorOCM

Hrvatska u doba K und K

17. veljače 2016. - 15:07
Zagreb, 020315. Hotel Westin. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) organizirala je konferenciju Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015. - 2020. na kojoj je predstavljen dio gospodarskoga programa najvece oporbene stranke. Na pocetku konferencije, kojoj je nazocio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, bila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic i Tomislav Karamarko. Foto: Goran Mehkek/CROPIX

U vrijeme od 1867. do 1918., dok je Hrvatska bila carska i kraljevska (K und K odnosno Kaiserlich und Königlich) iliti dijelom Austro-ugarske monarhije, nije bilo ni hrvatske lisnice u hrvatskom džepu a bogme ni hrvatske puške o hrvatskom ramenu. Famozna monarhija ipak nije bila samo maćeha i „tamnica naroda“, pa su iza K und K ostale zgrade kazališta i muzeji, jadranski svjetionici i uređene obale s pristaništima, željezničke stanice koje i danas odolijevaju zubu vremena te uredne zemljišne knjige. Jednom riječju, mrska Austrija nam je u amanet ostavila - red.

Hrvatskom danas također vlada dvojac K und K. Čineći sve da ukloni i ono malo reda u „slučajno državi“, koja posljednjih mjeseci - da li bespovratno - tone u glib.

Juriš na medije

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:30