Mišljenja Vrijeme apsurda

Vrijeme apsurda

Tihomir Dujmović: Predizborne laži

vrijeme apsurda

Dakle, kada se to Karamarko tajno sastao s Vučićem? Sastao se po tim optužbama prije sedam i pol mjeseci, točnije 15. veljače ove godine. Zašto baš tada? Zato što je tada bila inauguracija hrvatske predsjednice. Gdje su se sastali tajno? Negdje u Finskoj?

Da nećemo gledati najprljaviju, nego najlažljiviju kampanju, kao ilustracija nam može poslužiti višekratno opetovana priča o tome da se Karamarko tajno sastaje sa srpskim premijerom Vučićem. Optužbu je izgovorio premijer Milanović, po običaju odano prihvatio ju je ministar policije Ostojić, a s vremenom je ta laž po logici Pinokijeva nosa narasla na tezu koja se kvalificira kao koalicija "Orban – Vučić – Karamarko" koja vodi borbu protiv hrvatske države.

Ništa o četiri godine ničega


Paralelno s tim hoće se reći da na braniku države sjede Milanović i Ostojić, te ostali SDP-ovi lavovi i lavice, kako Milanović po šalabahteru iz Amerike tepa svojim kamaradima. Doista ne znam pod kakvim halucinogenim sredstvima bi se morala naći kolektivno nacija da proguta ovu nevjerojatnu konstrukciju, tim prije što je dokazna konstrukcija za tu navodnu veleizdaju postavljena na starim staljinističkim nosivim gredama.

Naime, ovako započeta kampanja znači da je zabranjena rasprava gdje bismo podvukli crtu i naciji ispostavili račun o tome što je učinjeno u četiri godine, jer bi u toj raspravi poraz vladajućima bio zagarantiran. Kako je sudac označio početak borbe, borba se seli na razinu uličnih obračuna. To je sada razina rasprave! Odatle i stiže jezik ulice koji sada svakodnevno koristi premijer Milanović.

Tu se sad očekuje da se, po modelu Marijana Beneša i Mikea Tysona, do pobjede dođe jednim udarcem, jednom uvredom, jednom optužbom.

Da bi se to izvelo, tvrdi se da su HDZ-ovci petokolonaši, da se tajno sastaju s Vučićem, da su tajni agenti banaka, da su se s Mađarima udružili protiv Hrvatske i niz drugih fantazija koje mogu izaći jedino iz tijela permanentno zagrijanog na 37,2 celzija. Pogledajmo što su iz stare staljinističke škrinjice izvukli kao dokaze za optužbe koje zazivaju proces za veleizdaju. Dakle, tvrdi se da se Karamarko tajno sastao s Vučićem kako bi radio protiv hrvatske vlasti. Za razliku od "nas" koji smo, kako vidite, u borbi s njim kadri zaustaviti kompletan europski promet prema jugoistoku Europe ako je Hrvatska u pitanju!

Dakle, kada se to Karamarko tajno sastao s Vučićem? Sastao se po tim optužbama prije sedam i pol mjeseci, točnije 15. veljače ove godine. Zašto baš tada? Zato što je tada bila inauguracija hrvatske predsjednice. Gdje su se sastali tajno? Negdje u Finskoj? Ne, u foajeu hotela "Sheraton", stoji u optužnici! Tajno, dakle, u hotelskom lobiju u centru Zagreba?

Priča iz trilera


Da, jer se u svakom boljem trileru agenti sastaju po hotelima. Kada se to dogodilo? Prije više od sedam mjeseci. Zašto? To još nismo smislili. O čemu su razgovarali? Nismo ni to smislili, budemo javili preko medija kad smislimo.

Imate kakvih opipljivih dokaza od ovoga?

Pa što ćete više od toga da su se sastali pred recepcijom jednog hotela prije više od pola godine na dan inauguracije? Eto po takvom je starom receptu iz notesa kakvog netalentiranog KOS-ova zastavnika prve klase trasirana ova optužba.

Ona je smišljena, dakako, u predizborne svrhe, ali je nastala i u revoltu zbog Vučićeva držanja. Naime, u ovoj svađi Vučića i Milanovića zrcali se još jednom poraz i nemoć iskrenog i tipično naivnog hrvatskog političkog Jugoslavena stasalog i konzekventno formiranog u hrvatskoj šutnji, i starog četničkog lisca koji je do te razine odan četničkoj ideji da je osobno po Hrvatskoj ratovao za veliku Srbiju. Milanović je, naime, posve iskren kad Vučića molećivim glasom traži za pomoć kod izbjeglica rekavši da mu je on prijatelj kakvog nema. Točno! Samo su Milanović i Pusić spremni bili Beogradu reći da će prešutjeti sva bilateralna pitanja dok Srbija bude kretala prema Uniji.

Samo su oni bili spremni reći da neće čak ni pitanje otetih vukovarskih ada postaviti kao preduvjet za dizanje hrvatske ruke da Beograd uđe u Uniju! Samo su Milanović i Pusić bili spremni trpjeti bez odgovora sve Vulinove četničke provokacije, a da ni jednom nisu poslali policijsku ophodnju da ga nakon salvi uvreda ovom narodu isprati pod rotirkama do granice.

Vučić ostvaruje plan


Samo su Milanović i Pusićka bili spremni financirati novine srpske manjine koje iz tjedna u tjedan pljuju po temeljima ove države. A ovih dana su im u Zagrebu dodijelili i radijsku koncesiju, što se može gledati kao nadljudski napor Mirjane Rakić jer radijskih frekvencija u Zagrebu godinama nema ni za koga.

I stotinu drugih ustupaka radila je Milanovićeva vlast opijena starom Josipovićevom naivnošću, da je, ako se Zagreb ne bude ponašao "ustaški", svaki dogovor moguć i da neće biti "četničkog" odgovora. Ni jedan ni drugi, čvrsto usidreni u staro naivno hrvatsko jugoslavenstvo, nisu shvatili da je Srbija istinski velikosrpska, da je njezin velikosrpski program satkan od destabilizacije Hrvatske kad god je to moguće i da nema ustupka, ljudskosti, političke pristojnosti ili ljudskog poštenja koje će ih pokolebati u nastavku svoje politike.

Pretpostavljajući da razumije uzuse politike i da je shvatio njihov program koji su "jučer" vojnički ostvarivali, Vučić se otvoreno pita: što je tom čovjeku?

Kao da mu hoće reći, pa naravno da ćemo vas destabilizirati kad god budemo mogli, naš je plan povratak krajine, naš je plan imati na granici što slabiju hrvatsku državu!

Kad je shvatio kako je gorko prevaren, kako je kapitalno u procjeni pogriješio, Milanović, svjestan da Vučiću ne može ništa, bijes okreće prema Karamarku koji već sjedi u žičari što vodi u Banske dvore i tada počinje ovo staljinističko ludilo. Ruka na srcu dok svira himna, stotine hrvatskih zastava i klicanje "Hrvatska, Hrvatska".
I sve to od čovjeka koji je na početku na dilemu Tuđman ili Tito rekao odlučno: Tito! Ne krije li pravu istinu zapravo toplomjer koji danima i mjesecima, zacijelo godinama, pokazuje: 37,2 °C?

TIHOMIR DUJMOVIĆ

Naslovnica Vrijeme apsurda