Mišljenja Vlaška posla

Vlaška posla

Ante Tomić

Ante Tomić: Katolici će se ove godine samo trideset devet dana odreći slatkoga i seksa, ali svećenici im to neće zamjeriti

Valentinovo potuklo Čistu srijedu

Srijeda je bila zanimljiv dan. Dva katolička spomendana slučajno su se srela, Pepelnica ili Čista srijeda, kojom počinje korizma, pokorničkih četrdeset dana pred Uskrs, i sveti Valentin, koji se slavi kao Dan zaljubljenih.

U isto vrijeme nudila su nam se dva suprotstavljena doživljaja svijeta i čovjeka. Jedan je, težak i sumoran, podsjećao kako smo “prah bili i u prah ćemo se pretvoriti“, opominjao nas kako ćemo jednom neizbježno umrijeti i kako će nas Bog tada strogo pitati gdje smo bili i šta smo radili, i kako zbog Njega ne bi bilo zgorega sebi makar nakratko uskratiti određena smrtna zadovoljstva. S druge strane, Valentinovo, slatko i lakomisleno, slavilo je naš ovozemaljski život, zvalo na grijeh.

Kad se seksa odreknu...

Neugodno, zar ne? Kupili ste možda najdražoj bombonijeru, kako već muškarci diljem zapadnog svijeta na Valentinovo kupuju čokoladne bombone u jarkocrvenim srcolikim kutijama, a ona se glupača zamucala:
“Joj, Ladislave“, kazala je, “nisam ti rekla, ja u korizmi ne jedem slatko.“

Ili, još gore, žena se uredila za Dan zaljubljenih. Pohotnica depilirala bikini zonu, lakirala nokte, navukla mrežaste čarape i majušne tangice, rumeneći od nelagode u drogeriji kupila rebraste prezervative za pojačani užitak, pa za večerom pod stolom izula štiklu i kriomice dodirnula njegove prepone, a on se štrecnuo, ukočio.
“Ljubavi, nemoj se ljutit“, objasnio je pobožni Ladislav ozbiljno, “ja sam ti se idućih četrdeset dana odrekao seksa.“

Strašno je kad se muškarac u korizmi odrekne seksa, a žena ne. Hiljade su se parova rastale zbog toga nesporazuma. A još je teže ako sveti Valentin, kao prekjučer nezgodno upadne na Čistu srijedu.

Hrvati katolici totalno su bili zbunjeni. Sistem im se smrznuo pa ih je valjalo resetirati, a ni nakon resetiranja nisu bili pametniji. Šta im je bilo činiti, odati se razvratu ili postiti, uživati na ovome svijetu ili se suzdržavati zarad vječnog blaženstva na onome?

Da je neko drugo vrijeme, ne bi bilo teško odlučiti. Prije dvadeset ili trideset godina na Valentinovo se nitko nije obazirao. Nije bilo ni srcolikih bombonijera ni seksa. Zaljubljeni su se četrnaestog veljače džaba tuširali. Stoljećima smo lijepo živjeli bez toga običaja, ne osjećajući da nam nešto nedostaje, sve dok nas kapitalističko sunce nije obasjalo.

Onda smo svi izgubili glavu zbog jednog praznika koji su zapravo izmislili u marketinškim odjelima Nestlea i Durexa da bi pospješili prodaju svojih proizvoda. Možda vam se na prvi pogled ne čini ozbiljnim, no takvi se praznici usade u tradiciju tvrđe od drugih. Čvrsto se usidre u kalendaru.

Pustite priče o pokori

Uskrs, Velika gospa ili Čista srijeda s lakoćom su pobijedili Dan mladosti, Dan ustanka i sve druge, danas već i zaboravljene socijalističke praznike. Međutim, kapitalistički praznici su opasniji neprijatelji. Kapitalistički praznici su na tržištu, burzovni indeksi ovise o njima. Dioničari očekuju zaradu od kapitalističkih praznika. Bezbrojne televizijske i radijske reklame, novinski oglasi i internetski pop-upovi vas opominju da ne zaboravite kapitalistički praznik i na vrijeme pazarite bombonijeru, cvijeće i dvije karte za koncert Zdravka Čolića.

Snažni marketinški stroj sve pred sobom mrvi u prah, pa i katoličke tradicije. Stari svijet se povlači pred novim. Primijetili ste vjerojatno kako veseli kapitalistički praznik Noć vještica, raskalašena fešta vampira i lažnih bolničarki, od koje također ovisi industrija slatkiša, mic po mic, iz godine u godinu oduzima prvenstvo tihim i tužnim Svim svetima.

Ne sumnjam da je jednako tako i Valentinovo ove godine s velikom razlikom potuklo Čistu srijedu. Parovi su se prvo ljubili na kauču ustiju punih čokoladnih bombona, a zatim je on nju odnio u spavaću sobu.

Katolici će se ove godine iznimno samo trideset devet dana odreći slatkoga i seksa, ali svećenici im, uvjeren sam, to neće ozbiljnije zamjeriti jer smo se u mnogo slučajeva dosad osvjedočili kako ni našim svećenicima nije mrsko zaraditi. Ako je profit posrijedi, oni će vas odriješiti od grijeha. Pustite priče o pokori i vječnom životu, kapitalizam na kraju sve pobjeđuje.

Naslovnica Vlaška posla

VIŠE IZ RUBRIKE