Mišljenja Uvik kontra

Uvik kontra

Damir Šarac

Voda s Marsa

U ponedjeljak 26. studenoga, oko 21 sat po našem vremenu, prsa čovječanstva ispunio je ponos: na Elysium Planitiju, široku panonsku ravnicu planeta Mars, sletjelo je čudo ljudske pameti, istraživačka letjelica InSight, koju je za NASA-u izradio proizvođač Lockheed Martin Space Systems.

Robotski lander koji će bušiti površinu, proučavati i slati izvješća Zemljanima, putovao je iz Kalifornije šest mjeseci i prevalio 548 milijuna kilometara kako bi na Crvenom planetu bušio i možda našao vodu. Ova vrijedna i pripametna makinja, naravno, može i govoriti, kad je lagano sletjela, poručila je: "Ovdje je tiha ljepota. Veselim se istraživanju svoga novog doma."

Toga istog 26. studenoga nad Splitom, gradom na Mediteranu udaljenom od InSighta 548 milijuna kilometara, padala je kiša. Ljudska bića nastanjena u tom gradu još u vrijeme kad su Marsom tekli potoci bistre vode prije nego što su se pretvorili u podzemni led, nisu mogla piti vodu. Na snazi je bila zabrana zbog zamućenja.

Zemaljci Splita i okolice i inače kad pada kiša ne mogu piti vodu, a njihova zemaljska uprava raspoređuje im cisterne s pitkom vodom po kvartovima. Splitska uprava pod pritiskom malih zelenih od bijesa građana odlučila je tome stati na kraj: nabavit ćemo i mi taj filter za vodu, pa nije filter, majku mu staru, svemirski brod!

S tim u vezi splitski je "Vodovod" objavio dokument pod nazivom "Projektni zadatak za izradu idejnog rješenja za uređaj za kondicioniranje pitke vode". Kako bi se došlo do rješenja zavrzlame zvane "pitka voda", stoji tamo, potreba je sljedeća: analiza postojećeg stanja, analiza potreba i utvrđivanje kapaciteta uređaja, opcijska analiza i odabir najpovoljnije tehnologije, elaboracija SI i finacijsko-ekonomska analiza, radna verzija Studije izvedivosti s CBA, konačna verzija Studije izvedivosti s CBA, elaborat zaštite okoliša i provedba postupka OPUO, analiza postojećeg stanja i raspoloživih podataka, prijedlog analiziranih varijanti tehničkih rješenja, prijedlog konačnog Idejnog rješenja. Idejnog s velikim I, a to nije finale, samo ideja.

Po optimističnim predviđanjima, Splitu će za postavljanje uređaja za filtriranje vode trebati tri godine. Zanimljivo, tri godine, koliko i Amerima da sklope – svemirski brod, koji usto, 548 milijuna kilometara od Splita, već vrijedno traži vodu.


Po optimističnim predviđanjima, Splitu će za postavljanje uređaja za filtriranje vode trebati tri godine. Zanimljivo, tri godine, koliko i Amerima da sklope – svemirski brod, koji usto, 548 milijuna kilometara od Splita, već vrijedno traži vodu

Naslovnica Uvik kontra

VIŠE IZ RUBRIKE