Mišljenja Uvik kontra

Uvik kontra

Damir Šarac

Mutna voda godišta 1906.

Općinske ceste i putevi bit će velika briga nove gradske uprave. Split je prometni grad, a posebno se kolni putevi troše zbog jakog prometa osoba, kola i životinja... Općinski vodovod daje veliku količinu izvrsne i zdrave vode za sve potrebe našega grada i predgrađa. Pored toga voda nije uvijek ugodna ni zdrava jer se često zamuti, a osim toga zbog slabog tlaka ne može svugdje doprijeti. Treba, dakle, poraditi da voda filtriranjem postane uvijek čista i zdrava...

Donošenjem građevinskog gradskog plana učinit će se najodlučniji korak za sanaciju raznih predjela grada i predgrađa. Međutim, poljepšanje grada na periferiji bit će znatno unaprijeđeno kad se prošire ceste... U pogledu razvoja našega grada treba istaknuti da je na zadnjem zasjedanju naš pokrajinski sabor donio jednoglasni zaključak po kojemu se iz zemaljskih sredstava ima sagraditi u Splitu nova bolnica, čime će se udovoljiti ne samo potrebi naše općine nego i 35 okolnih općina koje imaju pravo slati bolesnike u bolnicu splitsku... Najvažniji uzrok slabog splitskog razvoja koji ne odgovara njegovoj važnosti i položaju jest nedostatak kvalitetne željezničke veze...

Ne, ne citiramo aktualna izborna obećanja kandidata za čelna mjesta u Splitu, nego smo prepisali i preveli na suvremeniji jezik programski govor novoizabranog splitskog poteštata dr. Ante Trumbića iz 1906. godine.

Govorio je gradonačelnik, čiju osamdesetu godišnjicu smrti upravo obilježavamo, te 1906. i o potrebi uređenja Marjana, kupališta, škola, redara... No, stotinu i dvanaest godina nakon što je Dotur Trumbić izrekao ovaj govor neki ključni problemi su, primjećujete bez velikog truda, jednaki.

Voda, ceste, bolnica, urbanizam, Marjan, plaže, komunalni redari. Split je narastao stanovništvom deset puta otada i neizmjerno se proširio u prostoru, no neki demon ne dopušta nam da se konačno uljudimo do kraja. A sve su to sitnice. Nama očito velike poput Mosora.

Naslovnica Uvik kontra

VIŠE IZ RUBRIKE