Mišljenja Parangall

Parangall

TOM WAITS Glitter And Dome Live

Izvođač: TOM WAITS
Album: Glitter And Dome Live (Anti)
Ocjena:  ****

Snimljen na lanjskoj svjetskoj turneji, Glitter And Dome Live dijelom je “klasičan” koncertni album, a dijelom, pak, još jedna od Waitsovih “ekscentričnosti”.

Naime, drugi CD dvodijelne kolekcije posvećen je Waitsovim “narativima” na tragu nastupa stand-up komičara.
Glitter And Dome Live treći je Waitsov “live” album – prethodili su mu prilično neobičan jazzy projekt Nighthawks At The Diner iz 1975., snimljen uživo pred publikom u studiju, te mnogo konvencionalniji Big Time iz 1988. – i po mnogočemu najbolji.

Mada je snimljen na turneji, ni u kom slučaju nije tek “konfekcijski” koncertni best of album. Naime, za divno čudo, Waits je gotovo preskočio skladbe s nekih od svojih najboljih albuma pa su tako izostale skladbe s Swordfishtrombonesa, a s jednako referentnog Rain Dogs albuma odabran je samo jedan broj. Je li to mana?

Nije, jer mada je elegantno zaobišao opća mjesta i “hitove”, Waits je – kao i na sjajnom trostrukom albumu-kompilaciji Orphans – zacijelo ponovno oduševio sve fanove svojim sjajnim, mada nepredvidljivim, odabirom novopromoviranih koncertnih “zgoditaka” i čarobnim verzijama koji su zapravo live-album pretvorili gotovo u projekt premijernog/novog materijala.

Naslovnica Parangall