Mišljenja Parangall

Parangall

MUSE: TheResistance

Izvođač: MUSE
Album: TheResistance (Helium 3/WB – Dancing Bear )
Ocjena: ***

Peti studijski album Musea nova je karika u evoluciji banda od post-grunge trojke do pozicije općeprihvaćenih virtuoza s neupitnim talentom za lansiranje hitoidnog materijala koji, najčešće, zadovoljava i kritiku i ukus najšire publike.

Uvodni broj novog album zorno pokazuje da su Muse odlučili proširiti stari repertoar temeljen na neoprogresivnom rocku i pop melodijama, ali bez drastičnih lomova i radikalnih stilskih zaokreta.

Ubojiti prvi broj albuma Uprising tako počinje s jakim retro štihom kao pravi melanž riffa Normana Greenbauma, diskretnog, no izravnog citata Call Me Blondie i sinti-dionica Ultravoxa, ali baš nitko ne bi ovu snimku zamijenio s bilo čime iz “bolje prošlosti”.

Naslovna tema albuma ide sličnim tijekom, ali s naglašenijim učinkom klavijatura – ovoga puta a la OMD - “pinkfloydovske” panoramske produkcije, ali s dovoljno gitarskog eksplozivnog sadržaja i energije da broj gurne u stadionske vode.

I tako redom, Resistance u svim skladbama spaja iskustva sinti-popa osamdesetih i gitarskih pasaža s mnogo naslanjanja na Depeche Mode te Queen – u brojevima poput klavirske I Belong To You – uz slojevite aranžmane, raskošne orkestracije i sveukupni dojam glazbene “grandece” posve primjerene kroju samog materijala.

Zaključna tri broja Exogenesis: Syphony part 1 – 3 Muse će pak gurnuti ravno u naručje publike sklone progresivnom i sympho-rocku sedamdesetih, što je, ruku na srce, ”dodatak” bez kojeg bi album bolje zvučao.

Naslovnica Parangall