Mišljenja Parangall

Parangall

WHITNEY HOUSTON: I Look To You

Izvođač: WHITNEY HOUSTON
Album: I Look To You (Sony Music – Menart)
Ocjena:  ***

Tajna je u naslovu uvodnog broja album: “novčanici” od milijun dolara. Istina, ona ne postoji, ali zato postoje jasno ispisane milijundolarske ambicije na “povrtaničkom” i “dugo očekivanom” albumu posrnule megazvijezde. Jer, kao da povratnica Whitney, poput nekoć sarkastičnog Zappe, glasno veli “ja sam tu (opet) samo zbog love”.

I Look To You nije baš dešperatan komad konfekcijskog R&B-a, niti je baš tako beznadan projekt kakav je bio prethodni neuspjeli “come back” album Just Whitney iz 2002. Recimo, spomenuti uvodni broj otvara zgodna “starinska” ritmička figura bliža poznim sedamdesetima i osamdesetima – s pripadajućim jazzy “kool-and-the-gangovskim” stilizacijama – negoli aktualnom zvuku “plesne glazbe”.

Produkciju doduše mahom potpisuju vruća imena sa suvremene soul i “dance” scene poput R. Kellyja, Davida Fostera, C “Tricky” Stewarta i Akona – koji i gostuje u hip-hopom ozračenoj Like I Never Left – no ukupna aroma albuma bliža je ovlaš ušminkanom zvuku osamdesetih negoli današnjem R&B mainstreamu. Tema Nothing But Love počinje kao zagubljeni broj Human League, dok je balada Call You Tonight, “klasičan komad” iz produkcije Whitneyinih laganica: čvrst dokaz da je povratak zamišljen i kao doslovni povratak na izvorna nadahnuća disca, plesne glazbe osamdesetih te klasičnim soulom nadahnutih balada za rezanje vena.

Naravno, u središtu svega je i ovoga puta Whitneyin vokal. Naslovna tema - bliska I Will Always Love You – zorno pokazuje da je iz njega nestalo one negdašnje kristalne čistoće, no “ofucanost po rubovima” kao da je baladama dala novu emocionalnu uvjerljivost i oporost od koje, na duže staze, bivša gospođa Browne može samo profitirati.

Pokazao je to i cover vremešnog standarda Leona Russella A Song For You koja, nakon baladnog uvoda uz isposničku pratnju klavira, dobiva novi diskoidni rasplet s blagom dozom gospel pozadinskih vokala. Je li I Look To You pravi povratak? Na to će morati odgovoriti sama Whitney “ozbiljenjem” budućeg materijala i izborom skladbi koje će – uzgred rečeno – u prepjevima manje pristajati Vanni, a bolje njenom zrelom “novom glasu”.

Naslovnica Parangall