Mišljenja Parangall

Parangall

WILLIE NELSON: American Classic

Izvođač: WILLIE NELSON
Album: American Classic (Blue Note – Dallas)
Ocjena:  ****

Williejev prvi album na etiketi Blue Note donio je nastavak propitkivanja američke baštine popularne glazbe i dvanaest “klasika” kojima je, po običaju, Nelsonov osebujan vokal dao novu dimenziju. Naravno, posezanje za tuđom pjesmaricom nije od jučer pa Nelson u svojoj impresivnoj diskografiji ima desetak albuma posvećenih standardima.

American Classic je tematski najbliži Stardustu iz 1978.; albumu koji je, upravo u vrijeme kad su Willieja country fanovi i rockeri prepoznali kao ultimativnu ikonu “odmetničkog countryja”, donio iznenađujući izbor evergreena Carmichaela, Gershwina, Berlina, Ellingtona... te (gotovo) njemu uz bok.

Kao što je na Stardustu “zaokret” s outlaws zvuka prema zvukovnici “vječne verdure” naglasio producent Booker T Jones, na aktualnoj je zbirci standarda odmak od uobičajenog Williejeva izdanja postignut suradnjom sa studijskim jazz glazbenicima poput klavirista Joea Samplea, ali i gostovanjima dvaju veličanstvenih grla (i) vokalnog jazza: Norah Jones i Diane Krall.

Popis brojeva, poput Fly Me To The Moon, Come Rain Or Shine, Ain’t Misbeahavin’te The Nearness Of You, govori pak dovoljno sam za sebe o kvaliteti ponuđenog sadržaja, a dojam “premijernog uzbuđenja” ne umanjuje ni činjenica da je neke od skladbi Willie “pokrio” već prije (poput Always On Your Mind koja se našla i na istoimenom albumu sa pop standardima iz 1982.). Za sve fanove i publiku sklonu croonerskoj “zlatnoj pjesmarici”.

Naslovnica Parangall