Mišljenja Parangall

Parangall

MELODY GARDOT: My One And Only Thrill

Izvođač: MELODY GARDOT
Album: My One And Only Thrill (Verve – Universal Croatia)
Ocjena:  ****

Niste čuli za Melody Gardot? Šteta, jer, mada manje poznata i od veteranke Joni Mitcehl i Norah Jones, Diane Krall ili Madeleine Peyroux, Melody svakako spada u njihovo društvo, što je, konačno, pokazala još prvijencem iz 2006. Worrisome Heart. My One And Only Thrill njezin je drugi album i prvi za Verve, a realiziran u suradnji s producentom Larryjem Kleinom i aranžerom Vinceom Mendosom; dvojcem koji je dobro poznat po radu na projektima Joni Mitchell.

Uvodni broj albuma Baby I’m Fool upire prstom upravo na dodirne točke s velikom Joni i njezinim bogato orkestriranim opusom, no osim Mendosinih aranžmana s diskretnim gitarskim začinima bossa nove i Kleinove sofisticirane produkcije, Melody s Mitchellovom veže i očit autorski potencijal. Sklonost za jazzy stilizacije i “naslanajnje” na rukopis velikih autora “američke Tin Pan Alley i jazzy pjesmarice” (ali i tradicije bluesa u Who Will Comfort Me) očita je na većini od 11 autorskih zgoditaka na albumu.

Jedini pak cover – izvanvremena Over The Rainbow – pokazala je pak Melodyinu zavidnu izvođačku sposobnost pretvaranja skladbe koja je desetljećima prava glazbena “javna površina” u uzbudljiv, zanimljivo “pročitan” komad, usuglašen s gabaritima albuma i osobnim autorskim prinosima.

Naslovnica Parangall