Mišljenja Parangall

Parangall

ELVIS COSTELLO: Secret, Profane & Sugarcane!

Izvođač: ELVIS COSTELLO
Album: Secret, Profane & Sugarcane! (Hear Music)
Ocjena:  ****

Blagovijest za sve one kojima je Costello najmiliji u projektima americane i country stilizacija, združen – kao na fascinantnom King Of America – s producentom T-Bone Burnettom. Secret, Profane and Sugarcane je nastao na trodnevnom sessionu u Nashvilleu u suradnji s tamošnjom proslavljenom “studijskom mafijom”, odnosno glazbenim “facama” poput Jerryja Douglasa – koji je svirao dobro, violiniste Stuarta Duncana, mandoliniste Mikea Comptona, harmonikaša Jeffa Taylora te kontrabasiste Dennisa Croucha.

Tko imalo prati zbivanja na – ne samo country – američkoj sceni okrenutoj tradicionalnijem glazbenom iskazu i najšire shvaćenoj “americani”, prepoznati će da je riječ o izvanserijskoj ekipi s kojom bi čak i neko domaće niže estradno biće zvučalo pristojno. Album – koji je dobrodošao odmak od ne baš uspjelih Costellovih očijukanja s klasičnim glazbenim formama i operom – počinje temom Down Among The Wines and Spirits; sjajnim brojem s neporecivim producentskim Burnetteovim otiskom koji je, mada izvorno napisan za Lorettu Lynn, premijeru imao još prije dvije godine za Costellovog nastupa na “Bob Dylan Showu”.

Complicated Shadows u nešto je bržem ritmu s rhythm and blues stilizacijama bliskim Cooderu u kojima se akustični band snalazi jednako dobro kao i u laganicama ili klasičnom country-valceru kakav je čarobni “sentiš” I felt The Chill koju su zajedno potpisali Costello i Loretta Lynn.

I tako redom, Costello niže donekle robusnije ili oporije rhythm and bluesom ozračene teme poput My All Time Doll – u kojima je uvijek poput intarzije umetnuta neka lucidna solo točka poput Taylorove harmonike i Duncanove violine – country-bluegrass brzace poput Delusion & Vanities i, naravno, laganice kao što su She Handed Me A Mirror, I Dreamed Of My Old Lover, How Deep Isd The Red?, She Eas No Good, Red Cooton... Posebno su pak zanimljive dvije zaključne teme: izvrstan klasičan country broj antiknog kroja The Crroked Line u kojem se Costellu priključila Emmylou Harris te Hidden Shame – znana s Cashovog albuma Boom Chika Boom.

Ako i nije baš kao King Of America, novi Costellov izlet u americanu nije ni mnogo daleko od slavnog albuma iz 1986. što ga, dakako, gura prema vrhu njegove recentnije
diskografije.

Naslovnica Parangall