Mišljenja Parangall

Parangall

NENO BELAN & FIUMENS: Tvornica Snova

Izvođač: NENO BELAN & FIUMENS
Album: Tvornica Snova (Dallas)
Ocjena:  ****

Sjajan lanjski nastup Nene Belan i Fiumensa u zagrebačkoj Tvornici – klubu koji je preuzeo mjesto i ulogu kultnog Kulušića iz osamdesetih – na simboličnoj je razini nulta točka Belanove “koncertne rekonkviste”.

Dvostruki CD koji je kanalizirao/podijelio višesatni Belanov nastup na disk posvećen “žesticima” i onaj s “laganicama”, nije samo reprezentativan materijal za svaku raspravu o Belanovom neupitnom koncertnom umijeću, neupitnoj gitarističkoj kompetenciji i vokalnim “performansama” ili, pak, o sjajnim Fiumensima – koji bi s vokalom odličnog Lea Rumore i višeglasjima, mogli i sami krenuti svojim putem – već i krunski svjedok sjajnog autorstva i jedne od najboljih domaćih pop pjesmarica.

Belanove posne godine su očito za njim, a novi dani ponosa i slave – možda i veći nego li u vrijeme Đavola – posve izgledna opcija za budućnost. Tko sumnja, neka posegne za Tvornicom snova ili – recimo – već 17. srpnja skokne do Kaštel Kambelovca gdje će Belan (uzgred, i Metessi) gostovati na VDP-ovom “Rokanju na moru”.

Naslovnica Parangall