Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

SON VOLT Notes Of Blue

Izvođač: SON VOLT
Album: Notes Of Blue (Transmit Sound)
Ocjena: ****

Kako i sam naslov novog albuma Son Volta sugerira, riječ je zapravo o blues albumu. Ili, bolje kazati, albumu s elementima bluesa. Naravno, i prije nego li krene uvodni broj “Promise The World” s jecajućom pedal-steel gitarom i karakterističnim vokalom Jaya Farrara, svima imalo upoznatim s diskografijom banda i rukopisom njegova utemeljitelja, jasno je da deseti album ovog country-rock banda ni “u paklu droga” ne može zvučati kao klasični blues projekt.

U čemu je onda kvaka? Pa u Farrarovu posvajanju atmosfere folk-bluesa i njezinu prepakiranju u amplificirani country-rock koji je, primjerice, i u uvodnom broju i još i više “Back Against The Wall” (s fantastičnom električnom youngovskom gitarom) prizvao tradiciju J.B.Lenoira ili RL Burnsidea.

Ne napuštajući pri tome ni jednu od odlika zvukovnice Son Volta poput beatlesovske melodioznosti (koja je posebno obilježila sjajan prošli album “Honky Tonk”). No “Static” i “Cherokee St” pokazuju da Farrar može i drukčije... Recimo, trasom kojom su na početku karijere kročili Led Zeppelin, ZZ Top ili bandovi poput Canned Heata.

“The Storm” je pak broj koji bi potpisao i Ry Cooder: akustičarski folk-country-blues a “Lost Souls” žestoki zeppelinovski blues-rocker (na tragu “Communications Breakdown”) s country aromom u vokalu. “Midnight” je novi iskorak pa je skockan kao fascinantan komad “pustinjskog” country-bluesa s nezaobilaznom surferskom gitarom i twangom koji su, u nabrijanom izdanju, obilježili i temu “Sinking Down”. “Cairo & Southern” je čista suprotnost: akustičarska nježna balada iz sazviježđa Nicka Drakea dok je zaključna “Thread And Steel” zanimljiv Farrarov iskorak prema Johnyju Cashu.

“Notes Of Blue” je odvažan album glazbenika koji i dalje ne kani odustati od poetike koju je zagovarao još u Uncle Tupelu no koji se, očito, ne libi zakoračiti u nove žanrove, razbucati okoštale kanone i dati im svoje autorsko viđenje. S bluesom mu je to uspjelo.

Naslovnica Parangall