Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

TROBECOVE KRUŠNE PEĆI Ether

Izvođač: TROBECOVE KRUŠNE PEĆI
Album: Ether (Dirty Old Label)
Ocjena: ****

Da bolja prošlost može postati i vraški zanimljiva sadašnjost pokazale su Trobecove krušne peći objavom live zapisa snimljenog prije dvije godine (30. siječnja 2015.) u splitskoj “Kocki”. Riječ je o vinilnom (i pripadajućem bonus CD) izdanju albuma “Ether” koji - baš kao i, također vinilni, album prethodnik “S mukom žvaču trubadurov vrat” na kojem su konačno bile objavljene snimke iz 1985. - mahom novim materijalom ispovijeda onu znanu “trobecovsku” poetiku.

Iliti osebujni amalgam punkoidno anarhoidne avangarde tako tipične za najintrigantnije bendove s no wave/post-punk scene osamdesetih. Kao i nekad riječ je o nadahnutom spoju funkoidnog-free jazza kojem su utemeljiteljima zagrebačkog avant-funk noirea najbliži duhovni rođaci ili predšasnici Captain Beefheart (s albumom “Strictly Personal” i koncertnim izdanjima s početka sedamdesetih), rani Zappa i Mothers Of Invention, ali i Hugh Hopper, Henry Cow (“In Praise Of Learning”) a još i više avangardisti iz osamdesetih poput You’ve Got A Foetus On Your Breath, 23 Skidoo (sa “Seven Songs”) te, naravno Pere Ubu (iz vremena “30 Seconds Over Tokyo”), no wave bandovi poput Swansa i nezaobilazni Gang Of Four.

U svakom slučaju “dekonstrukcija” pjesme je i dalje ideja vodilja s melodijskim krhotinama i frenetičnim funkoidnim basom koji u cjelinu povezuje zvučne diverzije free jazz saksofona i gitare koja reži, ali i reže poput mačete. Ako je nekad kaotična i klaustrofobična zvučna slika bila svojevrsna glazbena zrcalna slika kaotičnih društvenih zbivanja ona je to i danas. Uronjena do balčaka u brutalni hrvatski svagdan kojemu baš lijepo može biti “soundtrack”.

Naslovnica Parangall