Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

Anarhoidne ikone post-punka

Izvođač: JULIAN COPE
Album: Drunken Songs (Head Heritage Label)
Ocjena: ****

Julian Cope - čiji su mi Teardrop Explodes još uvijek pri vrhu popisa omiljenih bandova s početka osamdesetih - možda doista jest jedan od tipičnih britanskih glazbenih ekscentrika no friški mini album sa šest brojeva sve je samo ne bizaran složenac “slušljiv” samo najvjernijima u sljedbi. Nesumnjivo najveći stručnjak (ne samo među glazbenicima već i uopće) za psihodeliju i krautrock, Cope se na novom projektu posvetio melodioznom popu. I to kakvom... Jer kompletan je album posvećen njegovoj novootkrivenoj ljubavi: alkoholu. Posebice pivu.

Je li to dokaz da se osvjedočeni ljubitelj psihodeličnih tripova i “acida” svjestan vlastitih godina okrenuo “manjem zlu” ili pak jednostavno još jedna recka na popisu “bizarnosti” kojima obiluje njegova karijera, u konačnici nije važno. “Drunken Songs” naime donosi sjajne melodije, čudesne “copeovske” aranžmane i urnebesno duhovite tekstove koji će užasnuti sve “prohibicioniste” iz antialkoholičarskih udruga.

Uvodni broj poučnog naslova “Drink Me Under The Table” pravi je himnički pop biser s čudesnim aranžmanom (i nezaobilaznim melotronom) i tako svježim i moćnim Julianovim glasom da bi čovjek rekao kako je posljednjih tridesetak godina proveo u apsolutnoj apstinenciji od svih poroka. Za njom slijedi sjajna folkom ozračena tema još zanimljivijeg naslova “Liver Big As Hartlepool” (koja bi valjda u splitskom prijevodu mogla glasiti “Jetra velika poput Solina”), pubovska akustičarska balada “Cloanikulty As Charged” te folk tema irskog štiha “As The Beer Flows Over Me”.

Potonja je - pazi sad! - namjenski napisana pivska napitnica za vlastiti sprovod! Na sličnom je tragu i sljedeći broj još duhovitijeg naslova-poruke “Ne pijte dok vozite, jer možete proliti piće” dok je za kraj ostavljena izvrsna gotovo dvadesetominutna “On the Road to Tralee”. Pravi glazbeni ep s obilatom dozom narativa o pijanci tokom izletničke vožnje autobusom. Urnebesan je to no ujedno i sjajan završetak netipičnog no sjajnog projekta starog ekscentrika.

Uzgred rečeno, na web-stranicama Copeove izdavačke kuće album je oglašen sljedećim riječima: “Dobro došli u 2017. i eru Donalda Trumpa. Dobro došli u dugo očekivani album Juliana Copea pjesama o piću naslovljenom “Pijane pjesme”. (...) U sjajan predah od ovih teških Trumpovih vremena!” I zato braćo - pijmo ga..., kako veli naš pjesnik, “jer utjehe nema u vodi”.

 

Naslovnica Parangall