Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

JAMES ARTHUR Back From The Edge

Izvođač: JAMES ARTHUR
Album: Back From The Edge (Columbia - Menart)
Ocjena: ***

Za razliku od naših pobjednika Voicea ili sličnih show programa masovne amnezije kojima se bira naj-grlo, James Arthur je svoju pobjedu na X-factoru 2012 debelo naplatio. Nastupni album "James Arthur" bio je čisti zgoditak no nesretnom Jamesu je na svakom drugom planu osim lukrativnom glazbenom, krenulo nizbrdo.

Ozbiljni psihički problemi, ovisnost i bolest odnosno njihovo nadvladavanje utkani su ne samo u naslov već i u sadržaj novog albuma. "Povratak sa samog ruba" već uvodnim naslovnim brojem trasira put kojim se kreće većina skladbi. Nada u bolje sutra i optimizam dominiraju u introspektivnim i ispovjednim tekstovima koji su tek su povremeno (kao u veoma dobroj "Train Wreck" koja je vapaj za životom) zamućeni mračnijim tonovima.

Glazba i izvedba su, naravno, očekivani: Arthurov R'n'B bezgrjeršni vokal, manirizmi na tragu Eda Sheerana i Sama Smitha, aranžerska i produkcijska rješenja koja ste čuli već tisuću puta, saharinske melodije ili - ukratko - visokopolirana konfekcija "dajdžest" emocionalnosti.

Naslovnica Parangall