Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

JOE BONAMASSA Live at the Greek Theatre

Izvođač: JOE BONAMASSA
Album: Live at the Greek Theatre (Provogue - Dancing Bear)
Ocjena: ****

Jednadžba je to bez ijedne nepoznanice. Brzoprsti blues mag Joe Bonamassa podržan top glazbenicima, u znanom Greek Thetare odao je počast trojici velikih Kingova. Iliti, kraljevima blues gitare: B.B.-ju, Albertu i Freddieju Kingu. Koncert koji je osim ovog dvostrukog CD-a dobio i DVD izdanje, otvara blues/jive "See See Baby“ Freddiea Kinga s naglašenijim puhačima i bandom koji znanu temu vuče u prostor Briana Setzera.

Najkraće rečeno, odmah na početku Bonamassa je postavio letvicu visoko i naglasio karakter koncerta. Savršenu mješavinu različitih oblika i poetika blues iskaza. Pa je nakon uvodnog dijela koji je pripao Freddieu ("Some Other Day Some Other Time“, "Lonesome Whistle Blues“, "Sitting On the Boat Deck“...) prešao na izvanvremene teme Alberta Kinga otvorivši set s "I 'll Play the Blues For You“ (brojem koji je proslavio i Gary Moore).

Ako je u izboru Freddiejevih skladbi naglasak stavljen na rhythm and blues/blues materijal (pa su preskočena neka opća mjesta poput utjecajnog blues instrumentala "The Stumble“ koji je snimio valjda svaki blues gitarist koji drži do sebe) s naglašenom ulogom puhača dio koji pripada Albertu Kingu trijumfalna je posveta prvenstveno blues gitari. "I Get Evil“ - u kojoj se jasno vidi zašto je Albert tako utjecao na Claptona i svu silinu rock i blues-rock gitarista, "Breaking Up Somebody's Home“, "Angel of Mercy“, "Cadillac Assembly Line“, "Oh Pretty Woman“ (koju se ne smije brkati s Orbisonovim brojem)... savršeno su pročitane i pretvorene u pravi pravcati spomenik jednom od velikana bluesa.

Set posvećen B.B. Kingu počinje pak urnebesna "Let the Good Time Roll“ a završava "Hummingbird“.
Za sam kraj koncerta ostavljeni su pak udarni brojevi trojice Kraljeva. Freddiejev "Hide Away“ s vatrometnim solima i razigranim puhačima, Albertov sporogoreći blues "Born Under a Bad Sign“ te B.B.-jev vječni "The Thrill is Gone“. Veliki finale na kraju je donio i kolektivnu posvetu trojci u verziji "Riding With the Kings“. A vožnja je bila - sjajna.

Naslovnica Parangall