Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

GREEN DAY Revolution Radio

Izvođač: GREEN DAY
Album: Revolution Radio (Reprise)
Ocjena: *** ½

Nema tu ništa revolucionarno što bi promijenilo predodžbu o kalifornijskom triju, no "Revolution Radio“ sigurno neće razočarati fanove i publiku koja ih doživljava kao eksplozivne i energične glazbenike jednom nogom u staroj baštini punka a drugom u stadionskom rock mainstreamu u kojem su nekoć stolovali Guns N' Roses.

Nakon što su protrčali kroz toliko različitih faza - uvrstivši u svoj portfelj i rock operu - Green day su se vratili na teren na kojem se apsolutno osjećaju kao kod kuće: u onaj bazični rock napaljenog trija. Dvanaesti album - snimljen nakon četverogodišnjeg posta - album je kojeg ne pridržava nikakav koncept niti želja za okušavanjem u novoj žanrovskoj niši; on je naprosto album samostojećih rock pjesama u kojima je jedna od dominantnih tema - nasilje i ulična pucnjava. Kako američki!

S punkerskim riffovima, energijom i onom tipičnom "prčevitošću“ kojom su na početku karijere stekli simpatije i publike i kritike, Green Day je, naravno, "politički korektan“.

U onom uobičajenom "rokerskom“ smislu riječi uz koji idu simpatije za prosvjednike, zazor od političara i licemjerne mainstream politike ali bez konceptualnog okvira koji bi temeljito problematizirao neke velike i značajne društvene teme. Kao da su Armstrong i družina ovog puta kanili reći "to je samo rock and roll“, uz dodatak - "but I like it!“. A u tome su i uspjeli.

Naslovnica Parangall