Mišljenja Parangall

Parangall

ZBUNJENI: Pilula

Izvođač: ZBUNJENI
Album: Pilula (Dallas/Denyken Music)
Ocjena:  *** 1/2

Dvostruka dobra vijest. Prva glasi da je Denyken svoj višegodišnji producentski rad na “bazičnim” rock bandovima, kojima je nerijetko – kao otac i duh sveti – bio glavni kreator zvučne slike, “institucionalizirao” podetiketom Denyken Music.

Druga je, naravno, činjenica da je (konačno!) jedan solidan i poletni rock band stigao iz Makarske iliti, nemojmo se lagati, dešperatne dalmatinske provincije koja je – glasi stereotipna prosudba – uvijek bila sklonija šlageraškim mandolinama i sandolinama negoli rocku.

Zašto “dobra vijest”? Ne zbog dalmatinskog lokalpatriotizma potpisnika ovih redaka, već zbog vrijednosti ponuđenog materijala na prvijencu te činjenice da je ipak, vrijediš li i želiš li to, moguće isplivati na površinu unatoč svim utezima i provincijskim hendikepima.

Od uvodnog broja i nastupnog “singla” Pilula do zaključne teme s gitarom Slyea Stonea i atmosferom RHCP ‘Ko ti je kriv, Zbunjeni pošteno “deru” svoj beskompromisni rock. Denyken kao producent uvijek je jamstvo da gitara zvuči kao gitara – a ne sintetski instrument ili mandoline – da je bubanj moćan, a energija sačuvana i u studijskom izdanju banda.

Upravo to su i glavne odluke zvučne slike Zbunjenih; slike koja sjajno paše njihovim energičnim brojevima bliskim i starim albumima Hladnog piva (Laku noć herojima), prvijencima Jetsa i Datsunsa (Pilula i Izgubljena generacija), crossover hip-hop/rocku sa žestinom Ede Maajke i TBF-a (Rođen u gradu, ‘Ko ti je kriv)... ali i poletnim melodioznim brojevima zaraznih refrena kao što je Stani, ramonoidno/novovalna Hladni prsti, “pankiji” s okusom Who Večeras ili power pop Malena.

Prvijenac, koji je u slučaju demo bandova uvijek i složenac materijala koji je nastajao godinama, konačno je vani, a njegov pravi nastavak – vjerujem – tek slijedi. Bez ikakve “zbunjoze”.

Naslovnica Parangall