Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

RADE ŠERBEDŽIJA Greatest Hits Collection

Izvođač: RADE ŠERBEDŽIJA
Album: Greatest Hits Collection (Croatia records)
Ocjena: ****

Sporedna ili hobistička glazbena "djelatnost“ Rade Šerbedžije možda nije krenula s ikakvim umišljajem, no danas je - očito - njegov paralelan posao. Naramak solidnih albuma, koncerti koji redom raspamećuju publiku, suradnje s velikim facama poput Miroslava Tadića koje je vješto znao usisati u vlastite projekte, Šerbedžiji su priskrbili pravo da se danas ne zove samo glumcem i redateljem, već i - rasnim šansonijerom.

I autorski brojevi kojih ne manjka na kolekiciji od 17 skladbi, i "coveri“ tradicionalnih pjesama ili pak tuđi autorski zgodici ("Meni se od tebe dušo ne rastaje“, "Ni u tvom srcu“...) u Radinoj su izvedbi prepoznati kao autentičan šansonijerski iskaz kojem identitet ne jamči samo prpeoznatljiv glas glumca/pjevača/naratora, već i pomno odabran glazbeni "ovitak“.

Očit i u elegičnoj mediteranskoj temi "Brodovi“ (na tekst Momčila Popadića, a s Radinom glazbom nadahnutom Dedićem i "klasicima“ zagrebačke šansonijerske škole ranih sedamdesetih) s netom završenoga šibenskog Festivala dalmatinske šansone, koju je maestralno aranžmanom "skockao“ Elvis Stanić.

Naslovnica Parangall