Mišljenja Parangall

Parangall

ZLATKO GALL

THE KILLS Ash & Ice

Izvođač: THE KILLS
Album: Ash & Ice (Domino)
Ocjena: ****

Fino tkanje electro-popa u podlozi, reski riffovi s dozom distorzije i kristačlno čist vokal i dalje su glavno obilježje poetike The Killsa. Peti album, nastao nakon osobnih traumatičnih iskustava i pjevačice Alison Mosshart i gitarista Jamiejaa Hincea (koji je zbog ozljede ruke imao pet operacija, no za razliku od nekih drugih gitarista koji su, poput nekad Tommyja Iommyja, nakon nezgoda bili prisiljeni promijeniti stil sviranja, i dalje šiba svoje "monster riffove“), nudi očekivano emocionalnije teme o razvrgnutim vezama, neuzvraćenim ljubavima, osobnim demonima i bolnim prekidima.

The Kills pet godina nakon prethodnog albuma "Bloood Pressures“ nisu krenuli u nove glazbene teritorije; sve je tu složeno onako kako smo naučili, no kvaliteta pjesama, Alisonin vokal i tekstovi koji izravnije no ikad govore o ljubavi i mržnji ("dao si mi razlog da suze pretvorim u smrtonosne prijetnje“, pjeva Alison), albumu daju drukčiju dimenziju od prethodnika.

Možda najizraženiju u odličnoj klavirskoj baladi "That Love“, uvodnoj "Doing It to Death“ te bezgrješnoj inačici sirovog mračnog bluesy broja "Heart of a Dog“ s izvrsnim učinkom Jamiejaa Hincea. Ili pak u gitarskoj "Bitter Fruit“. Zaključna skladba "Whirling Love“ - s naglašenijim udjelom electro-pop stilizacija i radiofonične melodije prije negoli se u priču uključila paklena gitarska vožnja - dojmljivi je finale i "točka na i“ albuma kojim su The Kills opravdali očekivanja fanova. Pokazujući da stare formule - s korakom dalje u autorskom rukopisu i emocionalnim punjenjem - još uvijek nisu potrošene i čvrsto drže vodu.

Naslovnica Parangall