Mišljenja Parangall

Parangall

zlatko gall

PAUL SIMON Stranger to Stranger

Izvođač: PAUL SIMON
Album: Stranger to Stranger (Concord Records)
Ocjena: **** ½

Za Paula Simona trinaest nije nesretan broj. Dapače. Jer njegov 13. solo album čisto je remek-djelo. Uvijek prepoznatljiv i svoj Simon nikad nije robovao teretu "bolje prošlosti“. Bio je uvijek više smioni pionir nego eklektik, istraživač a ne iskorištavač starih uspjelih patenata, pa nikoga tko poznaje njegov solo opus zapravo i ne čudi da novi album otvara "The Werewolf“ s raskošnom tapiserijom udaraljki i ritmom koji na simboličnoj razini spajaju albume "Graceland“ i“The Rhythm of the Saints“ s Bo Diddleyjem. Nije to sve, naravno, jer uz znani (još uvijek mladenački svjež) Simonov vokal idu pozadinski vokali koji istovremeno imaju nešto od doo-wopa, gospela i etno sazvučja Afrike ili Kariba, a pri kraju broja i crkvene orgulje, puhači i bogata slojevita zvukovnica. "Wristband“ otvara kontrabas uz još razigraniju ritmičku potku i "princeovsko“ fankijanje te sjajne pozadinske vokale.

"In a Parade“ je savršena razigrana afričko-karipska stilizacija a "Proof Of Love“ ritmički bogata no opet - zahvaljujući akustičnoj gitari i panoramskoj zvučnoj slici - lirska tema s iznimnim vokalom, nježnim no zaraznim refrenom. I s neočekivanim glazbenim rješenjima od "anđeoskih“ pozadinskih vokala, gitare, elemenata britanskog folka i jazza uraslih u fluidnu skladbu... Originalno, posve svježe a opet poznato poput starog prijatelja...

Kao da je cijeli album, s izuzetkom par akustičnih brojeva, sazdan na ritmu. I čudesnoj neobičnoj zvukovnici koja je najočitija u "Insomniac's Lullaby“; sjajnoj laganici odsviranoj na glazbalima posebnih štimova koje je "patentirao“ američki skladatelj Harry Partch. No melodija je ta koja po tko zna koji put otkriva svu raskoš Simonova skladateljskog talenta.

Minijatura "The Clock“ postupno se razvija oko otkucaja (zidnog) sata, no "Street Angel“ koja ide za njom novi je ritmički raspašoj s elementima hip-hopa, back vokalima koji glume scratching i čudesne elektronike, a naslovni broj pak senzacionalna laganica s novim prožimanjima lelujave elektronike, gitare, trube...

"Riverbank“ je sjajan ulazak u prostor cooderovskog rhythm and bluesa i americane, a "Cool Papa Bell“ nevjerojatan spoj dobrih vibracija i zvukovnica "Gracelanda“ (s gitarom palm-wine musica), Kariba i južnjačkog američkog rocka.
"Stranger to Stranger“ jedan je od onih albuma koji se ispijaju na eks izazivajući ovisnost opetovanim slušanjem. Bio bi grijeh propustiti ga!

Naslovnica Parangall