Mišljenja Parangall

Parangall

ZLATKO GALL

STURGILL SIMPSON A Sailor's Guide To Earth

Izvođač: STURGILL SIMPSON
Album: A Sailor's Guide To Earth (Atlantic - Dancing Bear)
Ocjena: ****

Odbacivši staru prtljagu alter-countryja Sturgill Simpson se i novim albumom potvrđuje kao retro country-man koji ponovo brodi svojim putem djelujući na tren kao reinkarnirani Waylon Jennings ali i kao novi veliki stilist country-soul fuzija. Naime dio brojeva konceptualnog albuma (zamišljenog i odrađenog kao "pozdravno pismo“ novorođenom sinu) priziva stare majstore country naracije uz jecaje pedal-steel gitare i dramaturgiju pjesama koje su proslavile Glena Campbella.

Tu su i raskošne orkestracije sedamdesetih omiljene među bandovima britanskog prog-folka (kao u uvodnoj "Welcome To Earth“, "Breakers Roar“...) no i južnjačkim soulom (i poukama Stax etikete) temeljito nadahnute skladbe poput "Keep It Between The Lines“.

Naći će se mjesta čak i za "rockere“ poput skladbe "Brace For Impact (Live A Little)“ koja je na tragu Johna Hiatta. Kao da mu sve to nije bilo dosta Sturgill je na album uvrstio i cover Cobainove "In Bloom“, otpjevane u maniri country zvijezda sedamdesetih (možda najviše po uzoru na Glenna Campbella iz doba "Witchita Linemana“). Ipak ovaj naizgled čudan i rastresit album itekako drži vodu. Razlog je jednostavan: veoma kvalitetne skladbe i besprijekorna izvedba.

Ocjena kao i uvijek kad su žanrovski šareni albumi u pitanju, ovisi i o osobnom ukusu pa su mi na popisu favorita i najboljih trenutaka albuma Simpsonove country-soul teme (posebice "All Around You“) što bi zacijelo mogao biti i pravac kojim će nastaviti sljedećim albumom.

Naslovnica Parangall