Mišljenja Parangall

Parangall

ZLATKO GALL

EROTIC BILJAN & HIS HERETICS The Devil Stole My Record

Izvođač: EROTIC BILJAN & HIS HERETICS
Album: The Devil Stole My Record (Dancing Bear/Dirty Old Label) (LP)
Ocjena: ****

Vinil, k tome još krvavo crveni, sjajan omot Zvonimira Haramije-Hansa, pakleno punjenje nepatvorenog garažnog rocka a la Heretics u kojem su - kao i uvijek - doze garaže šezdesetih odnosno ranih Stonesa i Troggsa, bandova poput Sonics, The Esquires, The Banshees, protopunkerskih ranih sedamdesetih (Iggyja), punka Ramonesa, garažnih obnovitelja iz osamdesetih (Flaming Groovies), rhythm and bluesa, sirovog bluesa... i - eto još jednog albuma Erotic Biljana i njegovih Hereticsa.

Ambicioznija svirka, duža sola - posebice ona Biljanova s wah wahom koja za tren zvuče kao nabrijani Clapton u ranoj fazi Creama - nisu ni mrvu okrnjili spontanost i garažnu "jednostavnost“ a ni umanjili energetski zvučni udar kojim su Heretics stekli ime. Konačno, album je snimljen na dah a himnički naboj u brojevima poput "Rock'n'Roll Revolution No 5“, koje bi zacijelo posvojili i The Hives, i svih trinaest skladbi jedna drugoj do uha svjedoci su vjernosti izvornoj strategiji.

Uz sjajna posvajanja nekih od elementarnih čestica garažnog ili punk rocka te rhythm and bluesa i bluesa - poput riffa a la "Wild Thing“ u " Street Survivoru“, Boa Diddleya u "Sugar Sugar Honey Pot“, Ramonesa u "No Ma'am“ te garažne inačice Canned Heata u sjajnom "Burnside Bluesu“... Sve to i ovaj album, čak još više od prethodnika, gura u orbitu izvanvremenoga svjetskog garage rocka. U kojoj je Biljanu i Hereticsima uz globalne ikone žanra također mjesto.

Naslovnica Parangall