Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

KOZMODRUM Na tragu satelita

Izvođač: KOZMODRUM
Album: Na tragu satelita (Zona muzika)
Ocjena: ***½

Da je Janko Novoselić sjajan bubnjar opće je mjesto. Šira ga publika mahom upoznala kao bubnjara TBF-a a danas člana izvrsnog “neo-fusion“ trija Chui no popis projekata na kojima je bio uključen kao partner ili predvodnik, podugačak je. Zajednička im je uglavnom sklonost ka mekim srastanjima klupske plesne glazbe, jazza i jazz-rocka ranih sedamdesetih, iskustava arhaične elektronske glazbe, krautrocka, prog-rocka ali i technoa, dubstepa, housea...

Album prvijenac objavljen pod imenom Kozmodrum (uzgred, eto predloška za ime nekog samostalnog izdanja Jankovog oca Jurija Novoselića-Kuzme kojem bi baš leglo ono Kuzmadrom) snimljen je u suradnji s vrsnim gitarističkim dvojcem Elvisom Penavom i Ivanom Kapecom, basistom Goranom Delačem te programerom i producentom Hrvojem Nikšićem, očekivano zrcali sve Novoselićeve glazbene i žanrovske sklonosti.

Uvodna tema “Magic Ride“ tako nudi onaj tip fluidnih sintija naglašene melodioznosti koji su obilježili i Air iz vremena “Moon Safarija“ uz lirske pasaže prog-jazzy gitare (na tragu Camela sa “Snow Goose“) i - pazi sad - duba. “One Day“ odlično “vozi“ gitara surferskog tona no s jazz štihom stilizacija Pata Methenyja dok je “Parni pogon“ žustar i “nervozan“ jazz-rock broj s repetitivnom gitarskom frazom koja prelazi u mekani methenyjevski solo podržana iznimnim učinkom Jankovog bubnja.

“R. Daniel Olivaw“ otvorenu akustičnom gitarom nije teško zamisliti kao rasnu filmsku temu koja se rastvara u “cinemascopeu“ s gitarskim naglascima i unisonim pasažima iznad “užurbane“ ritam sekcije. I opet uz neočekivana “smirenja“ i promjene ritma. “Leptir“ otvara Delačev bas dok je atmosfera i “zvukovnica“ rasplinute teme na tragu atmosferalija Klausa Schultzea i Tangerine Dreama ili čak Jeana Michela Jarrea s recentnog albuma “Electronica 1 - Time Machine“.

“Pluton“ je odmah na početku zakoračio u eksplicitniji jazzy prostor no i on ovijen lirskom koprenom onako kako je to nekoć u “sporovoznim“ temama - no s drugačijim gitarskim tonom - radio Brand X. “Let’s Arp Together“ je uspjeli komad pravog “organskog spajanja“ plesne elektroničke glazbe i jazz-fusiona sedamdesetih u kojoj se javlja i zgodna minijatura na tragu one upečatljive glazbene sekvence iz filma “Bliski susretu treće vrste“. “Analyze This“ je novi “lirski“ zgoditak methenyjevskog štiha a zaključna “Krakow“ ponovo klimoglav prema “ambijentalnoj elektronici“.

Nimalo ne sumnjam da će nova niša koju su kod nas otvorili Janko Novoselić i njegova škadra veoma brzo dati nove plodove osebujnog fusiona. U međuvremenu i stare (progrockerske, krautrockerske i jazzrockerske) i mlade uši, imaju što slušati jer “Na tragu satelita“ je svakako vrijedan pažnje.

Naslovnica Parangall