Mišljenja Parangall

Parangall

Zlatko Gall

Adelina nova blještava pozlata

PARANGALL

Izvođač: ADELE
Album: 25 (Columbia - Menart)
Ocjena: ****


Zar je itko uopće sumnjao u golemu medijsku pozornost, ali i hvalospjeve trećem - dugo očekivanom - samostalnom albumu Adele? "Teaser“ u obliku singla "Hello“ s milijunom i kusur prodanih "digitalnih primjeraka“ i milijardu klikova na YouTubeu te napaljenost fanova koji su Adele prigrlili već na prvijencu, jasno su pokazali da će i novi album naslovljen (a kako bi drugačije) "25“ u "blitz kriegu“ osvojiti vrhove rang-lista.

"Hello“ je naime sve ono - pa i više - što ste mogli očekivati od pjevačice koja je nakon sjajne balade "Skyfall“ postala globalna ikona "novog“ popa. Savršen vokal koji je podjednako nabijen emocijama i osobnošću u dubljim "lagama“ - u kojima se zrcale i mrve soula - i vrtoglavim visinama, besprijekorne pop teme s autorskim i producentskim prstima velemajstora "contemporary“ poput Paula Epwortha, Grega Kurstina i Maxa Martina (mada je Adele autorski participirala na svakom broju) te pomalo "antikni“ organski zvuk albuma koji jamči svojevrsnu izvanvremenost, aduti su koji nisu mogli omanuti.

Uostalom, Adele se savršeno snalazi u odabranoj niši zanatski balansiranog popa koju su odavno izgradili Burt Bacharach i singer-songwriteri poput Carol King pa i vedete sofisticiranog popa osamdesetih poput Lionela Richiea, Phila Collinsa - kad je pjevao standarde Motowna - ili Charles Aznavoura mjerenog metrom uspješnica poput "She“.

Trogodišnja pauza doista nije ništa promijenila osim što je napalila publiku koja se duže nego li je to željela morala zadovoljiti opetovanim preslušavanjima prethodnog albuma. Uzgred rečeno, prodanog u više od 30 milijuna primjeraka. S novim "25“, nimalo ne sumnjam, dogodit će se isto: megatiraži, niska uspješnica i novi sloj pozlate na ionako fabulozne karijere Adele.

"Send My Love (To Your New Lover)“ dokaz je da "25“ nastavlja tamo gdje je prethodnik stao. S jednakom dozom emocija, raskošnim pop melodijama i temama koje su najčešće intimistički zapisi o ljubavi, o raskidu nakon kojeg se liječe rane i nastavlja dalje ali i optimizma, gotovo ekstatičnog u zaključnom broju "Sweetest Devotion“.

No "Send My Love“ - gdje umjesto klavira skladbu nosi razigrani bas kojem se postupno pridružuju i pozadinski gospelom okađeni vokali i bogata instrumentalna pratnja - klimoglav je prema "shakirastim“ R&B pop infekcijama (u refrenu) kakve ste naučili čuti svuda, no opet je vokal to što daje poseban karakter i uvjerljivost skladbi. "I Miss You“ ima atmosferu blisku Enyjinom rasplinutom popu no bubnjevi broj guraju i prema Petereu Gabrielu.

Formula je itekako pametna i s Adele kao protagonistom savršeno funkcionira. "When We Were Young“ još je jedna sjajna laganica ali sa naglašenijim primjesama soula križanog s klavirskim baladama Randyja Newmana. Adele u najboljem mogućem izdanju!

Klavirska "Remedy“ ide sličnim tragom, dok je "Water Under Bridge“ zanimljiva pop tema s gitarskim štihom koji - sve do B fraze - vuče na osamdesete. Rezultat je baš skladba skrojena kao radiofonijski hit. "River Lea“ je novi biser. Orgulje s mirisom gospela, čudesna Adele podržana "crkvenim“ back-vokalima pokazuje koliko je u formativnim godinama na nju bio velik utjecaj northern-soula (blue eyed soula) i gospela.

"Love In The Dark“ nastavlja niz izvanserijskih balada, ovog puta s bogatim štrajhovima/orkestracijom koja podržava broj građen na "dvoglasju“ klavira i Adele. I eto gdje je "Skyfall“ je dobila pravog nasljednika. "Million Years Ago“ je za razliku od prethodne teme donijela samo vokal i akustičnu gitaru demonstrirajući zapanjujuću lakoću pjevanja i svu raskoš Adelinog vokala, a "All I Ask“ još je jedna čudesna klavirska laganica.

Album zaključuje "Sweetest Devotion“ s glazbom koju kao da su zajedno aranžirali Tony Joe White i najveće face "contemporary popa“ s aktualnih rang-lista. Hibrid savršeno funkcionira zahvaljujući naravno Adele i nekako je logična završnica albuma koji je pokazao da su i iskoraci prema "konvencionalnom popu“ za Adele - šala mala.

Jer, dok je njenog emocijama natopljenog vokala, slika cjeline koja "25“ čini logičnim nastavkom dvaju slavnih prethodnih albuma, zajamčena je.

Naslovnica Parangall