Mišljenja Parangall

Parangall

EAGLES OF DEATH METAL Zipper Down

Izvođač: EAGLES OF  DEATH METAL
Album: Zipper Down (Universal)
Ocjena: ****

Fotografija na ovitku albuma možda je još jedna u nizu seksističkih “eksploatacija ženskog tijela“, nešto što su na omotima Dragana S. Stefanovića radili i Bijelo dugme na početku karijere, ali, kvragu, baš divno ide uz novi album Eagles Of Death Metal. Možda je to camp i ironiziranje žanrovskih kanona, no kad ozbiljno grune band koji predvodi dvojac arhetipskih “opakih rokera“, pjevač Jesse Hughes i bubnjar Josh Homme (naravno, onaj Josh koji razvaljuje i u stoner-rock atrakciji Queens Of The Stone Age), tada više ne razmišljate ni o etici ni o estetici, nego se predate u ruke te stare živine nazvane rock and roll.

A nije to tako samo u uvodnoj “Complexity“ (koja se zgodno naslanja na – pazi sad! – Jacksonov “Beat It“), čudesnom “dirty“ rocku s maestralnom gitarom koja nadire iz drugog plana, nego na cijelom albumu. Koji je prljaviji, izravniji i žešći od prethodnika “Heart On” iz 2008. mada mu je jedan od najvažnijih sastojaka – glam. “Silverlake” je tako podsjetnik na najbolje dane glama (ili, ako ćete, T-Rexa na amfetaminima), “Got A Woman” prpošan gitarski broj s pankoidnom žestinom i brzinom (ali opet s glamom u primislima), a “I Love You All The Time” pravi melodiozan biser midtempa i načina sklapanja skladbe koji baš vuče na sedamdesete.

“Oh Girl” je na sličnom tragu, no s riffom i boogiejem koji bi mogli biti i dio baštine Stonesa, baš kao i mobilizirajuća “Got The Power” te mazna “Skin-tight Boogie” (s rujućim basom i gitarom) u kojoj se vješto naslanja i na Depeche Mode. Minijatura “Got A Woman (Slight Return)” u novoj verziji još je više na tragu glam brzaca i “poetike” Joan Jett kao čista suprotnost sljedećoj “The Deuce” – rasnom boogie broju na tragu i Stonesa (posebice “Brown Sugar”) i vremešnih izdanja Status Quo.

“Save A Prayer” – odličan i neočekivan cover broja Duran Durana – otvaraju morriconeovski citati i glam-rock ruho kojem su zgodno dodani sintovi, a zaključna “The Reverend” jednako je uvjerljiv komad glam-rocka s “mutnim” gitarama ogrnutima psihodelijom. Zipper Down je naprosto vraški zabavan i uzbudljiv album te možda najkomercijalnije izdanje Eagles Of Death Metal uopće, te – iako mu to možda nije bila namjera – pravi spomenik zvukovnici glam-rocka.

zlatko gall
Naslovnica Parangall