Mišljenja Parangall

Parangall

FOALS What Went Down Warner Beros

Parangall

Izvođač: FOALS
Album: What Went Down Warner Beros (Dancing Berar)
Ocjena:****

Prvijenac oxfordskog banda iz 2007. koji je bio najavljen uspješnim singlom “Cassius“ – pitkim brojem koji vuče na šarm danas gotovo zaboravljenih pionira jazz-punk-funk stilizacija u osamdesetima Rip Rig & Panic - potvrdio je očekivanja koje su Foalsi izborili britanskim hitovima “Hummer“ i “Mathletics“. Album “Antidotes“ je naprosto bio dopadljiv i zabavan album; projekt post-punk stilizacija s funk začinima iliti “plesne glazbe“ koja se osim na plesnim podijima mogla slušati i doma. Njegov nasljednik “Total Life Forever“ bio je još bolji. Ovog puta britanski mediji spremni na napuhavanje balona svake sezonske “atrakcije“ koja stiže s Otoka, ovog su puta bili u pravu. Čak i u skladbama koje su imale one stare i nervozne fankoidne gitare i zazivale recepturu prethpodnika, vidjelo se da Foals odrastaju i idu prema naprijed. Na trećem albumu “Holy Fire“ iz 2013. Opet im je baš sve sjelo na pravo mjesto: i autorski rukopis koji je bio još bolji ali i stari utjecaji Talking Headsa i post-punka koji su “fermentirali“ i postali prepoznatljiv i originalni zvuk banda koji ima što kazati.

“What Went Down“ je logičan nasljednik prethodnog albuma no s još boljim skladbama i moćnijim zvukom. Čemu lijepo svjedoči uvodni naslovni broj albuma s moćnim gitarskim “drajvom“, dramatskim vokalom Yannisa Phillippakisa, bogatim teksturama klavijatura koje na trenutke broju daju panoramsku zvučnu sliku kakvu su nekoć maestralno “razvlačili“ Echo And The Bunnymen. “Mountain At My Gates“ koja slijedi za njom je “cijela u melodiji“ i manirizmu osamdesetih (s basom a la Level 42 i gitarom na tragu Orange Juicea) baš kao i “Birch Tree“ ili atmosferska balada “Give It All“. Tek “Albatross“ vraća dio starih cupkanja na trasi Talking Headsa (bez iozravnioh citiranja) a “Snake Oil“ čak i ulazak u “rokerski“ prostor Clasha. “Night Swimmers“ je opet ritmički razigrani komad a “London Thunder“ nova uvjerljiva laganica.

Odbijanje okoštavanja samo u jednoj odabranoj “retro“ niši za Foalse je bilo prava i dalekosežno isplativa odluka. “What Went Down“ je stoga maštovit, razigran i vraški zabavan album dajući za pravo strategiji banda koji nije palio mostove za sobom već je naprosto svakim sljedećim projektom zvučao bolje, osvajao nešto novog terena i cijedio ono najbolje iz iskustava prethodnika.

zlatko gall
Naslovnica Parangall