Mišljenja Parangall

Parangall

THE ARCS Yours, Dreamily Nonesutch

Parangall

Izvođač: THE ARCS
Album: Yours, Dreamily Nonesutch (Dancing Bear)
Ocjena: **** ½

Zar je itko ozbiljan sumnjao da radoholičar Dan Auerbach nakon sve opsežnijeg producentskog rada neće pokrenuti kakav srodan projekt uz bok matičnom bandu Black Keys?

Kako to već biva, izvorna ideja o samostalnom Auerbachovom albumu tijekom snimanja evoluirala je do “paralelnog projekta“ odnosno formiranja banda The Arcsa. Jer, “Yours, Dreamily“ pa ma koliko ključna bila Auerbachova uloga na njemu, nije “kantautorski“ projekt već kolektivni album banda. Jednokratnog ili s ambicijom trajnosti, nebitno je.

Ono pak što se konta jest činjenica da se u studijima gdje su snimane skladbe za album s Danom našla družina glazbenih istomišljenika koji s njim dijele sklonost za južnjački soul šezdesetih, Philly-sound sedamdesetih, R&B pedesetih... ali i srodnu autorsku poetiku. Što je očekivano zna li se da je basist Richard Swift, recimo, stari Auerbachov suradnik na koncertima Black Keysa dok su preostali glazbenici uključenio na projektu - klavijaturist/orguljaš Leon Michels, bubnjar Homer Steinweiss, basist Nick Movshon, gitaristi Tommy Brenneck, Russ Pahl...) redom muzičari s obje noge u istim žanrovskim prostorima koje odavno fasciniraju i samog Auerbacha.

Prva skladba “Outta My Mind“ možda bi mogla dobiti etiketu “Black Keys drugim sredstvima“ jer tu je arhaična “fuzz“ gitara, retroorgulje s neizbježnom mrvom psihodelije, “starinska“ ritam sekcija koja “lupa, trese, udara“ i melodija s naftalinskom aromom. “Put A Flower In Your Pocket“ čudesna je pak kopča kojom je zaklamana “arhaičnost“ i “modernost“ s naprosto čarobnim gitarama, sintovima i orguljama koje na neobičan način prizivaju i psihodeliju i soul šezdesetih (s gitarom koja na trebnutke “vozi“ dionicu puhača). “Pistol Made Of Bones“ maestralan je ulazak u “pustinjske stilizacije“ s malo Morriconea, puhačima, gudačima i sjajnim pozadinskim vokalima Flor de Toloache a “Everything You Do (You Do For You)“ nevjerojatna je zvučna “konstrukcija“ kojoj valja posvetiti posebnu pažnju i opetovana slušanja koja otkrivaju soničnu raskoš broja i neobičnost glazbenih rješenja i žanrovskih predložaka (čak i mrva reggaea). “Stay In My Corner“ eksplicitna je ili, bolje rečeno, klasična soul laganica na tragu Stylisticsa i evergreena Philly sounda sedamdesetih.

“Cold Companion“ više je no uspjeli komad neobične blues-latino stilizacije s odličnom Auerbachovom gitarom i guitarronom Veronice Medellin te lelujavom mantričkom melodijom a “The Arc“ rasni sirovi garažni blues/rhythm and blues. “Nature’s Child“ prozračan je broj ovijen upečatljivom zvučnom ovojnicom (valjda eho recentnijih suradnji s Danger Mouseom) oko snenog vokala Lee Fields, “Velvet Dich“ iznimna stilizacija surf-rocka, rhythm and bluesa i “filmičnog“ country & westerna... “Chains Of Love“ novi je komad fascinantnog retro-soula a la Auerbach, “Come & Go“ u uvodu nešto kao soul rođaka Gainsbourgove “Je T’aime...“ a “Rosie“ novi zgoditak s korijenima u soulu. “Searching Of Blue“ koja zaključuje album, izvanserijska je balada sa svim odlikama Danove zvučne tapiserije: slojevite, maštovite a opet pitke s melodijom koja se iz prve lijepi uz uho...

“Yours, Dreamily“ se možda neće odveć svidjeti starim fanovima Black Keysa no ovaj je album jednako reprezentativan za karijeru Dana Auerbacha kao i najbolji komadi u diskografiji banda s kojim se proslavio.

zlatko gall

Naslovnica Parangall