Mišljenja Parangall

Parangall

THE FOREIGN EXCHANGE Tales From The Land Of Milk And Honey

parangall
Izvođač: THE FOREIGN EXCHANGE
Album: Tales From The Land Of Milk And Honey (FE/Hard Boiled)
Ocjena: ****

Ultimativni party album! Tako bi otprilike mogla glasiti kratka dijagnoza novog albuma The Foreign Exchangea, glazbenog “kolektiva“ nizozemskog producenta Nikolaya, njegova stalnog partnera Phontea, pjevačica Carmen Rodgers i Tamishe Waden te Lorenza “Zo!“ Fergusona - studijskog čarobnjaka, koautora i ko-producenta svih tema na albumu “Tales from The Land Of Milk And Honey“. Od samog početka i teme “Milk And Honey“ u kojem se u jazzy brzacu “pegla“ brazilska samba s izvrsnom ženskim dvoglasima i sjajnim upadima električnog klavira kao svojevrsnu posvetu Sergiju Mendesu, The Foreign Exchange voze svoj izniman hommage funku, electro-soulu, R&B-ju...

“Work It To The Top“ rasni je electro-boogie/funk sedamdesetih s Phonteom i pjevačicama u ulozi back-vokala uz primjese wonderovskih recepata. Slično se dogodilo i u “Truce“ - broju smirenijeg ritma i “ambijentalnih“ sintova na tragu europskog electro-soula. “Disappear“ je dekonstruirana samba s vokalom naslonjenim na Stevieja Wondera
za kojim se kao, vokalnim uzorom, poseže i u romantičnoj “Seventh And Nines“ obdarenoj izvrsnim “arhivskim“ sintovima.

“Asking For A Friend“ seli pak u house s acid jazzy štihom kao pravi uvod u sjajnu “Body“: wonderovsku stilizaciju srednjeg tempa odlične melodije i opet sjajnih sintesajzera.

Brza “As Fast As I Can“ i mnogo sporija (odlična) “Face In Reflection“ bezgrješno spajaju postulate mainstream R&B-ja s jazzy štihom, dok je zaključna “reprizna“ naslovna tema i u drugom ruhu ponovno pokazala sposobnost posvajanja sambe, njene dekonstrukcije i nove konstrukcije mahnitog plesnog broja.

The Foreign Exchange su napravili sjajan posao i potpisali, kako već rekoh, veoma dobar party album. Za slušanje i za ples.

Zlatko GALL 
Naslovnica Parangall