Mišljenja Parangall

Parangall

THE BAMBI MOLESTERS A Night In Zagreb (2CD-a i DVD)

Izvođač: THE BAMBI MOLESTERS
Album: A Night In Zagreb – 2CD-a i DVD (Dancing Bear)
Ocjena:  **** 1/2
Sjajni prošlogodišnji studijski zgoditak, album “As The Dark Wave Swells” dobio je jednako uvjerljivu multimedijalnu ekstenziju nazvanu “A Night In Zagreb”: dvotomni koncertni album i DVD snimljen za proljetnog nastupa u zagrebačkom &td-u.

Bambi Molesters odavno su već jedan od najuzbudljivijih domaćih bandova, globalno prepoznati perjanici ovovremene inačice surf-rocka te glazbenici čiji vrtoglavi rejting potvrđuju panegirici svjetske rock kritike te učestale suradnje s imenima iz gornjeg doma svjetske rock scene.

Suradnja s velikim “gubicama” – poput Chrisa Eckmana koji se ukazao i na projektu “A Night In Zagreb” - ne bi naravno ništa značila da nije rezultat poštovanja, uzajamnih naklonosti i fascinacije istim glazbenom izvorima, što, dakako, dodatno osnažuje ugled Bambi Molestersa kao jednog od doista najboljih (najboljeg!) bandova surf-rocka.

Potvrdila je to naravno i svirka u &td-u pokazavši, kao i obično, fascinantno izdanje usviranog banda s dvojcem gitarista u prvome planu. “Razmjena vatre” između Dalibora Pavičića i Dinka Tomaševića, čudesan twang dostojan Duannea Eddyja u temama kao “Chaotica”, emocionalni jecaji reverba, gotovo garažna nabrijana rock fraziranja poput onih u uvodu “Theme From Slaying Duty” ili “La Brute” – koja je umiješno “podebljana” odličnim puhačima – jedan su od glavnih razloga zašto se unatoč naizgled tako skučenom žanrovskom “formatu” glazba Bambi Molestersa baš nikada ne može nazvati – dosadnom.

Naravno, bilo bi to nemoguće i bez izvrsne ritam sekcije koja obavija gitarska sola s odličnom (i atraktivnom!) basisticom Ladom Furlan i njezinim suprugom bubnjarom Hrvojem Zaborcem – koji je svoje umijeće posebno pokazao pravim eksplozijama u žešćim brojevima poput The Wedge.

Mada su zapravo koncertno službeno promovirali posljednji studijski album, Bambi Molesters su u &td-u osvirali set koji je uključivao i materijal s prethotka. Recimo, s nastupnog albuma “Dumb Loud Hollow Twang” po običaju je odsviran izvanvremeni standard “Point Break” te neizbježni “Wanganui”.

S “Intensityja” su također odabrani koncertni standardi poput “Latinie”, “Invasion Of The Reverb Snatchers”, “High Wall”..., oplemenjeni i izvrsnim puhačima na tragu mariachija koji su se poput bršljana ovili oko orgazmičkih gitarskih sola, dok je treći album “Sonic Bullets” predstavljen trajnožarećim udarnim temama poput hipnotičke “Corazón Del Loco Jorge”, “Buble Bath”, “Theme From The Slaying Beauty”...

“Dumb Loud Hallow” dao je “Wanganui” čijom izvedbom počinje DVD te “Point Break” – kojem je dodatna vrijednost orguljaš Luka Benčić, lider izvrsnih riječkih My Buddy Mouse koji je bitno upotpunio zvučnu sliku – “Pearl Divin’” te čarobnu “Glider” obogaćenu sjajnim puhačima (trubač Andrej Jakuš i saksofonist Ozren Žnidarić). Naravno, posebno mjesto pripada skladbama s posljednjeg albuma. Moj osobni favorit je i u živoj izvedbi “The Kiss-Off”.

Posebice ako bi trebalo odabrati samo jedan broj koji će “prokazati” u čemu je “tajna” zavodljive zvukovnice Molestersa. “The Kiss-Off” zorno pokazuje da je doduše glavno nadahnuće Molestersa i dalje surf rock Dicka Dalea, no da su mu vješto aplicirani morriconeovski recepti iz špageti vesterna te pustinjska americane jednih Calexica

Sjajne Benčićeve klavijature s mrvu psihodelije, fascinantne gitarske vožnje, prepleti i brzaci te lucidno aranžirani puhači čine ovu skladbu – uz “As The Dark Wave Swells” – najboljim trenutkom fascinantnog koncertnog programa.

Naravno, i na sceni &td-a se baš kao i u studiju gostujući u senzacionalnoj temi “Long Shadows” te ništa slabijoj “Night Of Forgotten Films” pridružio i Chris Eckman; jedan od stalnih suputnika Molestresa na njihovu putu od čistunaca surf-rocka do glazbenika čiji iskaz i poetika danas jednako uključuje i americanu, garažni rock šezdesetih, morriconeovsku atmosferu...

Koncertni film koji stiže na DVD-u režirao je njemački redatelj Marc A. Litter vješto kombinirajući koncertni zapis s dokumentarnim kadrovima Zagreba uz zanimljivo uvodno predstavljanje koncertnih protagonista te njihova povremena insertiranja u koncertnu snimku.

Naslovnica Parangall