Scena Kultura

Kultura

Anja Popović

Kreće IKS Festival: Splićani će se večeras suočiti s trulim plodovima!

Peto izdanje

Ovogodišnje izdanje IKS festivala, međunarodnog festivala suvremenog kazališta, održavat će se od večeras do 8. srpnja, i to na čak četiri splitske lokacije – u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih te Domu mladih.

Potvrđujući tako svoju posebnu vezu sa splitskom publikom, drugi put zaredom festival će otvoriti austrijska plesna trupa "Liquid Loft", predstavom "Deep Dish". Ona je nastala zahvaljujući suradnji Chrisa Haringa, umjetničkog voditelja plesne grupe "Liquid Loft", i francuskog konceptualnog umjetnika Michela Blazyja.

Skulpture u pokretu

Chris Haring, koreograf i suosnivač trupe "Liquid Loft", studirao je glazbu i pokret na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču te psihologiju na sveučilištu u istome gradu.

Fasciniran suvremenim formama, Haring je nastavio studij plesa u New Yorku, na Nikolais/Louis Dance Labu, a prije 11 godina, zajedno sa svojim suradnicima, osnovao je plesnu kompaniju "Liquid Loft".

Otkrio nam je nekoliko detalja o predstavi "Deep Dish", ali i pretpostavio kako će publika prihvatiti njihov ovogodišnji nastup.

– U svakoj zemlji publika reagira drukčije. U Austriji smo već poznati po našem suvremenom izričaju, ali vidim da i u Splitu, odnosno Hrvatskoj, postoji veliko zanimanje za ovaj tip umjetnosti.

Nažalost, prošle godine nismo imali previše vremena za istraživanje suvremene scene, ali kroz razgovor s ljudima stekli smo dojam da je kulturna scena ovdje itekako živa i aktivna. Jako mi je drago vidjeti da postoji tako dobar festival kao što je to IKS festival.

Split je remek-djelo

Smatram da je grad Split remek-djelo sam po sebi i jako mi je drago što će "Deep Dish" biti prikazan u kazališnom okruženju ovoga grada – kaže za "Slobodnu" Haring.

– "Deep Dish" dio je serije performansa pod nazivom "The Perfect Garden", odnosno njezin posljednji dio. Moram istaknuti kako je vrlo važna naša suradnja s Blazyjem, koji stvara skulpture koristeći uglavnom organske materijale, poput hrane i bilja.

Korištenjem rasta i raspada, njegove su skulpture u konstantnom pokretu i transformaciji. Za stvaranje ideje ˝"Deep Disha", kao inspiracija su poslužile i slika "Vrt zemaljske naslade" Hieronymusa Boscha te knjiga "Locus Solus" francuskog pisca Raymonda Roussela.
Haring se raduje povratku u Split:

– Prošlogodišnje iskustvo bilo je vrlo pozitivno. Publika nas je dočekala toplo i prijateljski. Drago mi je što smo opet tu i dat ćemo sve od sebe da ispunimo očekivanja. Također, nadamo se da neće proći puno vremena do našeg idućeg posjeta Hrvatskoj.

Naime, "Liquid Loft" trenutno radi na produkciji predstave koja će ovog ljeta biti prikazana na ImPulsTanzu, međunarodnom plesnom festivalu u Beču. Naziv te produkcije je "Candy's Camouflage", a inspirirana je Andyjem Warholom i njegovom znamenitom "Tvornicom". Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo iduće godine i ovaj rad predstavili na istome mjestu – iskreno će Haring.

Ples umjesto klavira

– Zapravo, moj životni put trebao je voditi k tome da postanem klasični glazbenik ili učitelj klavira jer sam to želio od mlade dobi. Ipak, u jednom je trenutku prevladala ljubav prema suvremenom plesu koji mi je postao puno zanimljiviji od sviranja klavira.

Suvremeni ples je bogat izričaj, pun različitosti i šarenila. Konstantno sam bio u potrazi za formama ekspresije koje su drukčije od klasičnog ili modernog plesa. Vrlo brzo nakon studija, dobio sam poslove u raznim kompanijama, a sredinom 90-ih počeo sam raditi na stvaranju svojih performansa na kojima sam nastupao i kao plesač.

Zatim sam, 2005. godine, osnovao "Liquid Loft", zajedno s plesačicom Stephanie Cumming, elektroničkim glazbenikom Andreasom Bergerom i dramaturgom Thomasom Jelinekom, i od tada sam koreografirao 18 scenskih djela, pet filmova te radio na stvaranju nekoliko instalacija – opisao je svoj životni poziv Haring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naslovnica Kultura