Mišljenja Cinemark

Cinemark

SUDAR TITANA Bogovi su pali na tjeme

Film: CLASH OF THE TITANS; akcijska fantazija, SAD, 2010.
Režija: Louis Leterrier
Uloge: Sam Worthington, Ralph Fiennes
Distribucija: Blitz
Ocjena:  **

Zvijezda dvaju vjerojatno najvećih spektakla 2009. godine, “Avatara” i četvrtog “Terminatora”, cijelo vrijeme snima jedan te isti film. Govorimo, naravno, o Samu Worthingtonu, “vrućem” australskom glumcu s divljom karizmom mladog Mela Gibsona ili Russella Crowea.

U oba naslova, nekom tajnom vezom povezana sa Jamesom Cameronom, Worthington tumači likove (marinac, kiborg) ubačene u njima strani svijet izvanzemaljaca i ljudi koje je izvorno poslan uništiti. Ipak, postupno stječe njihovo poštovanje i postaje im toliko naklon da je spreman žrtvovati se za njihovu dobrobit, posebice kad se zaljubi u “domaću” djevojku koja ponosno ističe kako ima “snažno srce”. Slično je karakteriziran i Samov lik u “Sudaru Titana”, uzgred remakeu istoimene epske avanture iz 1981. koji je prepričavao legendu o Perzeju. Worthington je, dakle, Perzej, sin Zeusov (Liam Neeson), koji biva uvučen u mitološki svijet onozemaljskih Bogova i čudovišta. “Dijelom Bog, dijelom čovjek”, Perzej je kivan na “Olimpijce” - napose Hada (Ralph Fiennes) - jer je njegova “ovozemaljska” obitelj pala kao kolateralna žrtva božjeg sraza s ljudima, s kojima osjeća veću pripadnost.

Iako smatra kako bolje krpa mreže, nego vitla mačem, junak će se, željan osvete, udružiti upravo s ljudima ne bi li pronašao sudbinu i okončao “tiraniju Olimpa”, dok će, umjesto “snažnog srca”, čuti kako “u sebi nosi Boga”. Zvuči poznato, zar ne? A ako se pitate gdje je “neka tajna veza” s Cameronom, odgovor leži u 3D-u. “Clash of the Titans” eksplodirao je u kinima u 3D tehnologiji kako bi pratio trend koji su, nakon njegova “Avatara”, uspješno nastavili njegovati “Alisa u Zemlji čudesa” i “Kako izdresirati zmaja”.

No, nabrijani hit Louisa Leterriera (“Nevjerojatni Hulk”) nije izvorno snimljen za taj format, nego se Leterrier njime igrao debelo u postprodukciji. Ako izuzmemo činjenicu da se zadah impresivne “orijaške, praiskonske zvijeri” (“Release the Kraken!!!”), na trenutak gotovo može osjetiti, u 3D-u se teško može uživati.

Pače, zbog nemirne kamere - koja juri sto na sat u Perzejevim akcijskim podvizima koncipiranim po uzoru na atrakcije tematskih parkova (inače fino zamišljena borba protiv Meduze, vještice sa zmijskim “dreadlocksima” i pogledom koji ubija) - mogle bi vam ispasti oči. “Sudaru Titana” smo, tako, dali drugu priliku i u 2D-u, ali film ni tamo nije zadovoljio “normu” blockbustera od 100-i-nešto milijuna dolara koja se ne odnosi nužno na njegovu izvornost, dušu i šekspirijansku dramaturgiju, pa makar Boga tumačio “šekspirijanac” poput Fiennesa.

Jednostavno, “Clash of the Titans” je vizualno prilično neuredan za jedan “božanski” spektakl iskovan na Olimpu. Specijalni efekti pokazali su se jednom u nizu njegovih brojnih “Ahilovih peta”. “Titani” su se i u tom segmentu “sudarili” s kvalitetom, posrnuli i pali ravno na tjeme.

Naslovnica Cinemark