Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

NOŽ U SRCE Subverzija s polu-oštrim dildom

FILM: Un couteau dans le coeur; triler; Francuska/Meksiko/Švicarska, 2018.; REŽIJA: Yann Gonzales; ULOGE: Vanessa Paradis, Kate Moran; OCJENA: ** 1/2

U 'Nožu u srce' ubojica, subverzivno, operira dildom sa skrivenom oštricom. Međutim, oštrica filma se uvlači natrag i omlohlavljuje nakon što postane (ne)namjerna 'giallo' parodija i nabada na nož horor-trilere za koje je njegovo srce naizgled kucalo.

Potraga za izgubljenim analognim vremenima hvalevrijedno se odvija na 12. Subversive Film Festivalu, a jedan od najvećih tragača je francuski redatelj Yann Gonzalez ("You and the Night"). Tko šljivi digitalno, analogno je Gonzalesu zakon u njegovom novom filmu "Nož u srce", premijerno prikazanom u Cannesu: filmska vrpca, 16-ica...

Kinematografska prošlost je oživljena u djelcu dominirajuće "vintage" estetike. Prigodno ambijentiran u Pariz 1979. godine, "Knife + Heart" će otjelotvoriti dvije riječi iz engleskog naslova i u jedan narativ intrigantno, ali neravnomjerno rasporediti eksploatacijske i festivalske art pretenzije, sadržane u umjetničkom imenu jednog od glumaca iz filmova uutar filma (Bouche d'Or-Palme d'or, Zlatna usta-Zlatna palma).

Nož je najčešće oružje ubojica iz američkih "slashera" i talijanskih "giallo" filmova koji su nastali kao mješavina "slasherskih" horora i misterioznih "whodunit" trilera, a bili osobito popularni sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Gonzalesovo srce kuca za "slashere", "giallo" filmove s potpisom Darija Argenta, Marija Bave ili Lucija Fulcija, ali i filmofilsko-voajerske psihološke horor-trilere Briana De Palme ("Striptiz smrti") i kontrovezno "Krstarenje" s Williamom Friendkinom te "Neznanca na jezeru" Alaina Guiraudiea.

Srce iz naslova odnosi se i na ljubavnu priču Anne (Vanessa Paradis), vlasnice studija specijalizirana za produkciju niskobudžetnih gay pornića. Anneino je srce slomljeno nakon što ju je ostavila dugogodišnja ljubavnica, njezina montažerka Lois (Kate Moran).

Stoga, dok pati od srcobolje i pokušava preboljeti Lois, Anna neće postati studena Hitchcockova plavuša i lezbijska romansa neće se uklopiti do kraja u poetiku "majstora napetosti" koja je nadahnula i "giallo" i De Palmu, i nadahnjuje Gonzalesa.

No, "serial killer" triler "ćiribimbaških", psihološko-hororskih intencija, na pola puta između "Psiha" i "Odjevene da ubije", uspostavljen je od prvih kadrova. Lois montira gay pornić nalik "low budget" preteči "Stranger by the Lake": neki muškarci se "hvataju" u šumi, dok ih neki tip promatra iza stabla i onanira.

Istovremeno s Loisinom montažom, Gonzalesov montažer Raphaël Lefèvre presijeca "(porno) film unutar filma" s narativom "Noža u srce". Karl (Bastien Waultier), jedna od zvijezda netom viđenog pornića, ulazi u fetišistički gay klub i tamo ga kupi muškarac skriven iza maske stvorene za samo-mazo "slasher" koji se Gonzales ipak libi snimiti, ali se ne ustručava žanrovske subverzije, naročito u ovoj uznemirujućoj sceni.

Neznanac i Karl odlaze u skriveni kutak kluba. Ondje stranac veže Karla za krevet i svlači ga, naizgled se zagrijavajući za partiju nastrana seksa. A onda vadi dildo sa skrivenom oštricom na izvlačenje i nesretniku zadaje višestruke ubode u predjelu stražnjice dok pritom stenje od užitka kao životinja uživajući u krvi kao nadomjestku za ejakulaciju.

Značenjski (alegorično silovanje), ako ne izvedbom, ovo je Gonzalesov odgovor na Hitchcokovu "tuš" ("Psycho") i De Palminu "lift" scenu ("Dressed To Kill"), s time da je njegova kamera jednako fokusirana na žrtvu i poremećenog ubojicu, čak i više na potonjeg.

Kod Gonzalesa nož kao oružje sada doista postaje "naoštreni" falus, nakon što je predstavljao falusoidni simbol u hororima i penetrirao u žrtve. Subverzivno i perverzno u isti mah. Međutim, umjesto da se bavi hororom i "whodunit" trilerom u kojem bi svatko mogao biti pod maskom (režiser, montažer, glumac...), Gonzales vrluda, premda pokazuje nešto stila (tehnika podijeljenih ekrana, negativi...).

Oštra subverzija s vremenom postaje gumena poput dilda, iako manijak pod maskom nastavlja vrebati i ubijati Anneine glumce i ekipu njezinih filmića. Oštrica filma "Knife + Heart" se uvlači natrag, a dildo omlohlavljuje nakon što Anna odluči iskoristiti horor-triler scenarij iz stvarnosti i snimiti novi projekt nazvan "Homocide".

U rukama njezine ekipe to postaje (ne)namjerna "giallo" parodija i, razočaravajuće, kao da nabada na nož filmove za koje je srce "Noža u srce" naizgled kucalo. "Film unutar filma", "Homocide", u konačnici se seli i "vani". Na Gonzalesov "Knife + Heart".

Vrijeme prije AIDS groznice 80-ih

Osim što radnja odgovara vremenu kad je "giallo" bio na vrhuncu, ona je tu i da ispusti jedan od posljednjih krikova seksualne slobode prije AIDS groznice u osamdesetima. Ulogu jednog od glumaca iz gay pornića igra i Felix Maritaud koji je glumio žigola u šokantnom "Divljaku".

Naslovnica Cinemark