Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

PRVO PROČIŠĆENJE Pročisti pa vladaj

FILM: The First Purge; akcijski horor; SAD, 2018.; REŽIJA: Gerard McMurray; ULOGE: Y'lan Noel, Lex Scott Davis; OCJENA: *** 1/2

'Prvo pročišćenje' je najurgentniji film politički paprena serijala. Nakon što je Trump postao predsjednik, 'The First Purge' više djeluje kao direktan društveno-politički komentar nego alegorična satira u formi akcijskog horora.

Ranija tri filma iz kultnog akcijsko-hororskog serijala "Pročišćenje" (2013. - 2016.) davali su uvid u Ameriku bliske budućnosti oko 2022. godine, gdje je svaki zločin jednom godišnje dozvoljen i legalan na 12 sati, pa i ubojstvo. Nastali u razdoblju predsjednikovanja Baracka Obame, "The Purge", "The Purge: Anarchy" i "The Purge: Election Year" zapravo su najavili Ameriku kakva će biti u još bliskijoj budućnosti, tj. našoj sadašnjosti - Trumpova, rasistička, rasno i klasno podijeljena.

Stoga, ima smisla da je prošlogodišnje "Prvo pročišćenje" pozicionirano kao prednastavak serijala, kako bi vrijeme radnje bilo što bliže 2018. godini. Definitivno, "The First Purge" je politički najneposredniji film u serijalu, čak i u odnosu na "trojku". "Pročišćenje: Izborna godina" je najviše išao u korak s vremenom i našao se u kinima pred Trump vs. Hillary Clinton izbore.

Film je navijao za pobjedu Clintonice: podzaplet je uključivao senatoricu koja, ukoliko postane predsjednica, želi ukinuti tzv. Pročišćenje i zbog toga se nađe na meti republikanskih desničara. U međuvremenu, Trump je zasjeo u fotelju predsjednika. Plasirano u kina krajem prošlog ljeta (u Hrvatskoj upravo u videotekama), "Prvo pročišćenje" zato više djeluje kao direktan društveno-politički komentar nego alegorijska društveno-politička satira u formi akcijskog horora.

"Ovo je kao alternativna stvarnost", veli netko u filmu. I jest. Američka vlada pod vodstvom bijelih supremacista "Očeva utemeljitelja" i krinkom bihevioralna eksperimenta psihologinje May Updale (Marisa Tomei) kuje plan da Pročišćenje bude paravan za političko sredstvo, točnije čistku socijalno ugroženih manjina prenapučene Amerike, Afroamerikanaca, Hispanaca itd., na čije ubijanje potiče, dakle, "pročišćivačka" ideja koja je prošla u kongresu.

S logom "mainstream" studija Universal i nezavisne kompanije Blumhouse Productions, "The First Purge" djeluje kao žanrovski film s podtekstom koji je nastao na margini "A" produkcije/studijske kinematografije osamdesetih, na pola puta između Warner Brosa i Cannona. "Kobra", "Oni žive", "Trkač"... svaki od tih filmova iz "reaganovskih" osamdesetih je na ovaj ili onaj način otisnut u kadrovima "Prvog pročišćenja".

Tamnoputi redatelj filma Gerard McMurray, nasljednik Jamesa DeMonaca (ostao uključen kao scenarist), odlazi politički do kraja u "pročisti pa vladaj" konceptu, ne mareći za suptilnost kakva je ionako nepostojeća u eri Trumpa. U "Prvom pročišćenju", najboljem - ili barem najurgentnijem - dijelu serijala nakon "Anarhije", Očevi utemeljitelji šalju na ulice plaćenike u šiljatim bijelim (i crvenim) odorama Ku Klux Klana te fetišističkim policijskim i nacističkim uniformama da ispadne kako je Pročišćenje uspjelo.

Jer, većina normalnih Amerikanaca ipak nije tako krvožedna kako se očekivalo, osim jednog pomahnitalog crnca s nadimkom Skeletor (Rotimi Paul) koji će se poigrati negativca iz noćnih mora Freddyja Kruegera. Košmarnost filma je u skladu s parolom "američki san je mrtav, vrijeme je da opet sanjate", a potpiruju je i kontaktne leće sudionika Pročišćenja koje snimaju njihova (ne)djela i jezivo svijetle u mraku poput očiju Terminatora.

No, to je manje nelagodan prizor u odnosu na prizor bijelaca u rasističkoj i fašističkoj kostimografskoj ikonografiji kako mlate ili ubijaju crnce s ciljem istrijebljenja nižih klasa nakon čega njihov oružani "nasiljem protiv nasilja" otpor dođe kao blagodat publici. Ovaj put film nema bjelačkog akcijskog heroja Franka Grilla kao prethodna dva, glavnu riječ vodi "obojani" junak. On je Dmitri (Y'lan Noel) koji će pomalo naglo proći metamorfozu od dilera do heroja.

U svojoj prvoj pravoj akcijskoj sceni Dimitri će proliti krv plaćenika po kameri, a do odjavne špice "umirati muški" kao crni John McClane u bijeloj potkošulji. Iako se činilo da će McMurray zatvoriti, odnosno započeti krug serijala čiji je prvi film koncipiran kao "home invasion" horor triler, stiješnjem u jednu kuću, završnica je teški "Umri muški" pomiješan s novomilenijskom brutalnošću "Racije": Dmitri u zgradi čisti kat po kat brojčano nadmoćne "pročišćivače". Sve čisto? Samo prividno. Ne zaboravimo da je ovo samo početak. Pročišćenje se nastavlja.

'Pročišćenje' malih ekrana

"Pročišćenje" je okupiralo i male ekrane. Prva sezona serije "The Purge" krenila je početkom prošle jeseni, a već je odobrena i druga.

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE