Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

SULUDO BOGATI AZIJCI Romantična komedija za Oscara?

FILM: Crazy Rich Asians; romantična komedija; REŽIJA: Jon M. Chu; ULOGE: Henry Golding, Constance Wu; OCJENA: *** 1/2

Društvena važnost 'Suludo bogatih Azijaca' je prijelomna u žanru. 'Crazy Rich Asians' je, međutim, svojevrsni 'Black Panther' romantične komedije. Bitan film koji najviše subvertira vlastiti žanr bivajući relevantan za matičnu zajednicu.

Novouvedena oskarovska kategorija za "istaknuto postignuće u popularnom filmu" do daljnjega neće još stupiti na snagu. U protivnom, za nju bi 2019. sigurno bio nominiran film "Suludo bogati Azijci", dostupan u hrvatskim "online" videotekama. Krajem prošlog ljeta "Crazy Rich Asians" se prometnuo u iznenađujući hit s preko 150 milijuna dolara utrška samo u američkim kinima i postao najgledanija romantična komedija u posljednjih deset godina, gledanija od, recimo, "Prisile za brak" sa zvjezdanom Sandrom Bullock ili popularnog "Seksa i grada".

Postignuće je to veće što je ovo prvi novomilenijski film produciran od strane moćnog američkog studija (Warner Bros) s poglavitom azijskom ekipom glumaca. Društvena, politička, kulturna i povijesna važnost "Suludo bogatih Azijaca" je prijelomna u žanru u kojem su protagonisti u pravilu Amerikanci ili svakako bijelci, uz rijetki izuzetak npr. Pakistanca Kumaila Nanjianija u "Mojoj ljubavnoj priči" ("The Big Sick"). No, Nanjiani je bio jedini neamerički glumac u rom-comu dominantne američke ekipe.

U "Crazy Rich Asians" azijska ekipa prednjači i jedva da ima ijedan bijelac koji nije sveden na epizodista ili čak pozadinskog statista, što je u krajnjoj suprotnosti od ustaljenih pravila. Tako, film piše novu povijest korporativnih studijskih projekata Hollywooda, osluškujući sad već opjevanu potrebu za "diverzitetom". Nije isključeno da se "Suludo bogati Azijci" nađu i u utrci za Oscare kao rijetka klasična romantična komedija novijeg datuma, znači neovisno o prolongiranoj "populističkoj" kategoriji u koju film najviše spada, ako ne računamo potencijalnu (zasluženu) nominaciju za sporednu žensku ulogu Michelle Yeoh.

Film već krasi liste nominenata svih važnijih sezonskih nagrada u SAD-u (Zlatni globusi, nagrade Ceha glumaca/producenata...) i u stopu se prati s "Black Pantherom", superjunačkim blockbusterom prevladavajuće afroameričke glumačke ekipe ispred i iza kamere. Pa ipak, dok je "Black Panther" reklamiran kao prvi crnački superjunački spektakl, ignorirajući postojanje 20 godina starijeg "Bladea", "Crazy Rich Asians" nema direktnu "nonwhite" preteču, samo indirektnu iz 1993., snimljenu u produkciji studija Hollywood Pictures, ogranka kompanije Walt Disney.

"Klub sretnih žena" Waynea Wanga se mogao prvi pohvaliti pretežnom azijskom ekipom u hollywoodskom filmu, ali bio je drama, ne romantična komedija. Neovisno o tome, "Suludo bogati Azijci" su zapravo svojevrsni "Black Panther" rom-coma. Bitan film koji najviše subvertira vlastiti žanr društvenom relevantnošću za matičnu zajednicu. Azijci su se napokon postavili u prvi plan i zavrijedili pravo da budu prikazani bez zapadnjačkih (rasističkih) predrasuda i stereotipa.

I to, dakle, u američkom srednjestrujaškom filmu s potpisom blockbusterskog redatelja Jona M. Chua ("G.I. Joe 2", "Majstori iluzije 2"), ne nekom "world cinema" festivalskom art ostvarenju ranog Anga Leeja ("Svadbeno slavlje") ili Wong Kar Waija prema kojima možda otvore "mainstream" publiku. Pohvalno je što su Azijci dobili vlastitu romantičnu komediju gdje se priča vrti oko njih, no ta priča je isuviše klasična, pa i klišeizirana kao mnoge "bjelačke" (finale u avionu) da bi posrijedi bila stopostotna revolucija u žanru, tek njegova društvena evolucija.

Ovo je suvremena "Pepeljuga" na azijski način, samo što je princ (Henry Golding) biznismen, tj. nasljednik velikog singapurskog carstva nekretnina. Romansa između njega i staleški nižepozicionirane cure, Amerikanke kineskog porijekla (Constance Wu), naći će se na testu kad je dovede u Singapur na vjenčanje najboljeg prijatelja, a zaslugom njegove superbogate familije koja u njoj vidi "tuđinku", "jeftinu sponzorušu" iz "neodgovarajuće obitelji", "bananu, bijelu iznutra, žutu vani".

Međutim, opservacije o rasi i klasi, te buđenju Azije kao globalne ekonomske sile, nedvojbeno uzdižu iznad žanrovskog prosjeka film s eskapističkim vizualnim pristupom na razmeđi starih hollywoodskih mjuzikala i moderna "Sex And The City" defilea dizajnerskih krpica u "glossy" fotografiji hrvatskog kamermana Vanje Černula. "Crazy Rich Asians" je možda djelomično banana romantična komedija (bijela unutra, žuta vani), ali nikako nije rom-com u banani.

Nastavci u pripremi

Dvoje glavnih glumaca je u usponu, a njega smo nedavno gledali u "Slatkoj maloj tajni" s Blake Lively i Annom Kendrick. U sporednim ulogama nalazi se komičar Ken Jeong ("Mamurluk") i Awkwafina, viđena ljetos u "Oceanovih 8". Bestselerski roman Kevina Kwana, po kojem je nastao film, ima dva nastavka koji bi također trebali zaživjeti na velikome ekranu.

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE