Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

JOHNNY ENGLISH: PONOVNO NA ZADATKU Nije bleso lud

FILM: Johnny English Strikes Again; akcijska komedija; SAD/Velika Britanija/Francuska, 2018.; REŽIJA: David Kerr; ULOGE: Rowan Atkinson, Olga Kuryleko; DISTRIBUCIJA: Editus; OCJENA: ***

Unatoč blesavosti i traljavosti Johnny English uspije spasiti svijet. Njegov tumač Rowan Atkinson zna što radi i lik je definitivno pretvorio u (ne)spretan spoj inspektora Clouseaua, Franka Drebbina i mr. Beana. Komedija je prilagođena Atknsonovu komičarskom 'old school' senzibilitetu i rijetko preuveličana, pače mahom minimalistička kako bi razmjeri glupiranja bili što maksimalniji. Johnny English djeluje kao da je bio zamrznut krajem 90-ih/početkom 2000-ih poput Austina Powersa i da je odmrznut u sadašnjosti, što mu je samo kompliment. Mogli bismo tim tragomnjegov film počastiti titulom blagog osvježenja u svjetlu recentnih komedija pretjeranog (zahodskog) humora.

"Ne pravi se da si blesav." - "Johnny English: Ponovno na zadatku" (2018.)

English. Johnny English. Sve da se protagonist akcijske komedije "Johnny English Strikes Again" nije tako predstavio, jasno je da i treći dio serijala legendarnog britanskog komičara Rowana Atkinsona ("Crna guja", "Mr. Bean") parodira filmove o Jamesu Bondu. Prošlo je čak sedam godina od prethodnog "Johnnyja Englisha", naslovljena "Johnny English Reborn" ili "Johnny English ponovno jaše", odnosno punih 15 od izvornog, no Atkinson u "Johnny English: Ponovno na zadatku" i dalje radije humorom nišani na "Bondove" prije novovjeke ere Daniela Craiga, vrelo nepresušne inspiracije za sve akcijske/špijunske parodije.

Godine 2003., kad se pojavio prvi "Johnny English", filmovi o agentu 007 s Pierceom Brosnanom gotovo su dosegnuli parodijske visine ("Umri drugi dan") pa je imalo savršenog smisla da Atkinson nastavi tamo gdje je stao Mike Myers s trećim i posljednjim "Austinom Powersom". Osam godina kasnije, kad je English "ponovno zajahao", Craig je već imao dva Bond-filma ("Casino Royale", "Zrno utjehe") i treći u pripremi ("Skyfall"), ali Atkinson se svejedno vraćao na Brosnana i preuzeo Rosamund Pike iz njegova "Die Another Day".

Samo je potjera po krovovima u drugom "Johnnyju Englishu" bila nekakav komični odraz početne (s)trke iz "Casina Royale". U aktualnom trećem "Johnnyju Englishu" humorni forte su stari "Bondovi", premda je ovaj put preuzeta Craigova 007-djevojka Olga Kurylenko ("Quantum Of Solace") i očešan je "Skyfall" u vidu očekivanja glavnog lika da pametni mobitel nešto "ispucava", ekvivalentno Q-ovoj opasci o "eksplodirajućoj kemijskoj olovci" kakve više "ne rade".

U borbi protiv "digitalnog neprijatelja", "hi tech" negativca koji organizira "cyber" napade na Veliku Britaniju na užas premijerke (za komediju raspoložena oskarovka Emma Thompson), Johnny English naizgled preferira "analogni, manje tehnološki pristup", no to se uglavnom odnosi na moderne "hibridne" automobile i mobitele s kojima nije na "ti". Dio kemijske s omamljujućim svojstvima upast će u kavu (ili čaj) u jednoj od prvih nekoliko scena i poslati na spavanje sobu punu starih špijuna (Charles Dance, Michael Gambon, Edward Fox). Junak je zapeo u razdoblju Brosnanovih "Bondova", od 1995. do 2002., te se naružava "gadgetima" stare škole - magnetskim čizmama za vertikalno penjanje po jahti koje će privlačiti pribor za jelo, eksplodirajućim gumenim bombonima koji bi mogli (i hoće) završiti u krivim ustima itd.

Možda bi se i Brosnanov Bond danas tako osjećao da se našao ponovno na zadatku nakon što su "svi agenti zbrisani", a od preživjelih ili živih starijih "većina je ili na operaciji kuka ili prostate". Iako, upoznao je virtualnu stvarnost u "Umri drugi dan", stoga vjerojatno ne bi s "virtual reality" aparaturom na glavi izašao na ulice Londona i prouzokovao iznered kao English, lemajući slučajne prolaznike s dvama "francuzima" (kruh) i što sve ne, zamijenivši ih za likove iz VR "videoigre".

Koliko su Johnny English i "Johnny English Strikes Again" zapeli u prošlosti svjedoči i Darudeov hit "Sandstorm" s prijelaza milenija koji prvi zasvira u klubu na jugu Francuske kad junak čvakne krive tablete i manijakalno pleše do zore na podiju u bijelom odijelu. "Johnny English: Ponovno na zadatku" i djeluje kao da je vremeplovom doletio iz tog vremena ili da je njegov junak bio zamrznut krajem devedesetih/početkom novog milenija kao Austin Powers i odmrznut u sadašnjosti, što mu je samo kompliment.

Mogli bismo ga tim tragom počastiti titulom blagog osvježenjca u svjetlu dometa recentnih komedija na ovaj ili onaj način pretjeranog humora ("Nemilosrdni plišanci") kojeg su potencirale i friške parodije na Bonda ("Kingsman: Zlatni krug"). U trećem "Johnnyju Englishu" nismo detektirali nijednu preforsiranu scenu tzv. zahodskog humora. Bilo da se English pokušava uhvatiti mobitel koji mu bježi iz ruke poput ribe izvučene iz vode, da se gumenjak napuše u autu te stisne o prozor njega i njegova partnera Bougha (Ben Miller), njih dvojica kao konobari nenamjerno flambiraju restoran ili kišobrančić koktela završi u junakovu nosu, komedija je fizičke naravi, "slapstickovska".

Ona znade biti i verbalna. "Tko ste vi", Ophelia (Kurylenko) pita Englisha i Bougha. "Nemate pojma s kim imate posla", pravi se važan English. "Zato i počinjem od vaših imena", poklopi ga Ophelia i kasnije mu naredi da se ne pravi blesav. No, nije bleso lud. Ni English ni njegov tumač Atkinson. Prvi unatoč blesavosti i traljavosti uspije spasiti Britaniju i svijet. Drugi zna što radi i lik je definitivno pretvorio u (ne)spretan spoj inspektora Clouseaua ("Pink Panther"), Franka Drebbina ("Goli pištolj") i mr. Beana.

Dakle, komedija je prilagođena Atkinsonovu komičarskom "old school" senzibilitetu, a gegovi znaju biti i pozadinski, kao u svakoj pravoj parodiji. Atkinsova (tjelesna, facijalna) komika je rijetko preuveličana, pače mahom je minimalistička kako bi razmjeri njegova glupiranja bili što maksimalniji. Domaća publika od 7 do 77 godina je posjetom kinima preko vikenda potvrdila da još voli i Atkinsona i Englisha. Fino se popunilo i kino "Karaman", odjekujući smijehom kao nekoć "Tesla" kad je igrao "Bean: Film potpune katastrofe".

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE