Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

SLATKA MALA TAJNA Nazovi M radi martinija

FILM: A Simple Favor; triler; SAD, 2018.; REŽIJA: Paul Feig; ULOGE: Anna Kendrick, Blake Lively; DISTRIBUCIJA: Blitz; OCJENA: ***

Ovo je glamurozni triler kao rijetko koji, 'Nestala' pronađena u garderobi i ormaru za cipele 'Seksa i grada'. Ako je roman jedan od onih idealnih (ljetnih) knjiga za plažu, 'Slatka mala tajna' je film za gledanje nakon plaže u kojem se Hitchcockov 'M' (for murder) zove i radi martinija.

"Izgledaš šik", Stephanie Sommers (Anna Kendrick) pohvali Emily Nelson (Blake Lively). Komentar je na mjestu. Emily izgleda kao četiri milijuna dolara i ima spektakularan, kišom natopljen "slow motion" ulet u film "Slatka mala tajna". Plavuša izlazi iz automobila u Ralph Lauren "fancy" odijelu i ponosno hoda na Christian Louboutin cipelama držeći kišobran u ruci. Ispred njezinih nogu s vihorom prohuja neki drugi, tuđi kišobran, poput kotrljajućeg grmlja u vesternu.

Doista, Emily je šik, kao i njezin film "A Simple Favor", baš kako traže "Tres Chic" i "Ladies Night" večeri u multipleksima "Cinestar" i "Cineplexx". Pripadnice ljepšeg spola okupirale su spomenute multiplekse želeći otkriti "slatku malu tajnu", privučene mladim ženskim zvijezdama u glavnim ulogama, moguće i književnim pedigreom filma. "A Simple Favor" je ekranizacija prošlogodišnjeg bestselera Darcey Bell.

Dakle, "Slatka mala tajna" je ekranizacija romana, ne neke istinite priče iz stvarnog života, pa makar redatelj Paul Feig, specijaliziran za "ženske" komedije ("Djeveruše",  "Specijalne agentice", "Špijunka"), na odjavnoj špici stavlja natpise karakteristične za "based on a true story" ostvarenja i otkriva gledateljima gdje su glavni likovi završili nakon što je film istekao. Život znade biti sulud, ali nije ni fikcija za baciti, posebice kad je inspirirana romanima poput "Stepfordskih supruga" Ire Levina, rukopisom Patricije Highsmith, te napose "Gone Girl" Gillian Flynn i "Girl On The Train" Erin Cresside Wilson.

Zato su producenti požurili s ekranizacijom Belličina romana, tražeći novu "Nestalu" i "Djevojku u vlaku", odnosno film koji bi od njih preuzeo štafetu "noira" iz predgrađa. "A Simple Favor" to i radi, a Feig ga režira s "light touchom" sapunice i primislima na crnohumorne napetice Alfreda Hitchcocka (uključujući uvodnu "saulbassovsku" špicu), psihološke trilere kakav je bio "Diabolique", te stare "noir" filmove poput "Double Indemnity", ne samo nove tipa "Gone Girl", čineći zbivanja modernim i - (po)modnim.

Ovo je glamurozni triler kao rijetko koji, "Nestala" pronađena u garderobi i ormaru za cipele "Seksa i grada". Ako je roman jedan od onih idealnih (ljetnih) knjiga za plažu, "Slatka mala tajna" je film za gledanje nakon plaže u kojem se Hitchcockov "M" (for murder) zove i radi martinija. "Piješ? Trebam martini", Emily poziva Stephanie na piće i tako započinje prijateljstvo dviju mladih mama iz predgrađa, kao i zaplet filma. Udovicu Stephanie privlači Emilyn život na visokoj nozi, u kućerini iz snova, u braku sa zgodnim suprugom (Henry Golding iz aktualnog hita u američkim kinima "Crazy Rich Asians").

Emily je enigmatična, misteriozna, šik, voditeljica PR sekcije u modnoj kompaniji i "cool" (sub)urbana mama. Stephanie je šmokljanka, čistunka, vlogerica sa savjetima za mame koja se svako malo ispričava. "Ne moraš se ispričavati, to je sjebana ženska navika", uči je Emily dok olakšavaju dušu jedna drugoj i odavaju tajne uz čašicu martinija. "Tajne su poput margarina - lako se šire, loše su za srce", govori Stephanie koja u jednom momentu kaže i kako "svi imamo mračnu stranu".

Jednom kad Emily zamoli Stephanie jednostavnu uslugu (da joj pokupi i doveze sina iz škole) i potom nestragom nestane, tajne poput margarina i mračne strane će početi izlaziti na vidjelo. Stephanie počinje shvaćati da nije dobro poznavala Emily, a gledatelji će pod povećalo stavljati momente kad je ova, primjerice, htjela da joj nova prijateljica smjesta izbriše njezinu fotografiju nakon što ju je fotkala. Isto tako, gledatelj će se pitati poznaje li dobro Stephanie, ali i Emilyna supruga.

Je li to bio njegov plan da se riješi supruge? Njegov i Stephaniein? Ili je Stephanie ta koje se pokušavaju riješiti Emily i njezin muž, "srediti je kao u 'Diaboliqueu'"? Samosvjesno, Stephanie opaža da je ovo "kao na filmu" i kaže to naglas za svaki slučaj da netko ne bi zamijenio "A Simple Favor" za stvarnost. Jer, ponovimo, stvarnost jest apsurdna, ali ovaj film je apsurdniji.

Apsurdniji i od "Divlje igre" kao još jednog pomaknutog modernog "noira" s elementima sapunice-trakavice. Skrivena prošlost i sumnjiva smrt, police osiguranja od četiri milijuna dolara, incest i ubojstvo roditelja, "očajne kućanice" i "stepfordske suprugice", "bratojebačice" i patološke lažljivice, sestre blizanke i "opsjednute" slikarice koje nakon golih ženskih aktova sada slikaju samo noževe (!). "Slatka mala tajna" je poput margarina.

Naslovnica Cinemark