Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

AVANTURE BUCKAROO BANZAIJA Kultni film kakav niste vidjeli

FILM: The Adventures Of Buckaroo Banzai Across The 8th Dimension; SF komedija; SAD, 1984.; REŽIJA: W.D. Richter; ULOGE: Peter Weller, John Lithgow; OCJENA: *** 1/2

Bio vam dobar ili loš kad ga (napokon) pogledate, svejedno, nešto slično vjerojatno niste dosad vidjeli. Koscenarist 'Velike gužve u Kineskoj četvrti' W.D. Richter je prkosio 'mainstream' konvencijama i riskirao da se ne svidi široj publici. Rezultat? Jedan od kultnijih kultnih filmova bizarne mitologije, suludih zbivanja, labave narativne strukture i gotovo neprepričljive priče, ali s otkačenim citatima za prepričavanje.

Najopskurnija filmska referencija u "Ready Playeru One" zbila se kad se junak u avatarskom obliku odjenuo za plesni party. "Nemoj me zezati! Buckaroo Banzai", uskliknula je digitalna heroina oduševljena njegovim "80's new wave" imidžom. "Volim Buckaroo Banzaija, sjajan je". Junakovo odijelo polu-uzdignute kragne s olabavljenom šarenom kravatom ružičastog uzorka, posuđeno od Buckaroo Banzaija, prepoznao je i junakov frend iz računalnog svijeta te jedan od negativaca filma.

Malo tko je, međutim, u kinima od Amerike do Hrvatske znao o kome je riječ, samo najžešći filmofili. Film "The Adventures Of Buckaroo Banzai Across The 8th Dimension" (1984.) redatelja W.D. Richtera nije upao ni među 100 najgledanijih te godine u Americi, kamoli top-ten. Štoviše, krahirao je na američkim blagajnama, a ex-YU kina preskočio, no postupno je stekao status jednog od kultnijih kultnih filmova. "Buckaroo je uprskao. Baš šokantno", prokomentirao je zlikovac u "Ready Playeru One" referirajući se na financijski promašaj Richterova ostvarenja.

Pisac ovih redaka čuo je za Buckaroo Banzaija, lik u tumačenju Petera Wellera, mada se ne može sjetiti da je gledao njegove "avanture preko 8. dimenzije" u formativnim filmofilskim godinama (osamdesete). U kinu, dakle, sigurno ne. Možda na videu. Možda ga je teta iz videoteke utrapila kao četvrti gratis film iz zapećka kataloga koji nitko nije želio rentati, ali teško da je to bio slučaj. Iako "Avanture Buckaroo Banzaija" odgovaraju opisu takvog, odbačenog filma, nema šanse da ga se ne bi sjetio tko god ga je pogledao. Jer, bio mu dobar ili loš, svejedno, vjerojatno nije dosad vidio nešto slično.

Dok je gledao "The Adventures Of Buckaroo Banzai Across The 8th Dimension", vašem "CineMarku" su padali na pamet trash filmovi tipa "Flash Gordon", a posebice više ili manje "cooltni" promašaji osamdesetih i devedesetih "Big Trouble In Little China" i "Hudson Hawk" koji su prkosili "mainstream" konvencijama i nisu se libili neobičnog, tada praktički jedva postojećeg žanrovskog megamiksa. Zanimljivo, Richter je koscenarist "Velike gužva u Kineskoj četvrti", svojevrsnog (nikad snimljenog) nastavka "Avantura Buckaroo Banzaija", makar je u nekom paralelnom, alternativnom svemiru "Buckaroo Banzai" možda i postao serijal.

Carpenterov film je režijski rafiniraniji i koherentniji komad anarhičnog žanrovskog pretapanja (akcija, komedija, fantazija, kung fu) kojeg se moglo uhvatiti za glavu i rep, ma koliko neuhvatljiv bio. "The Adventures Of Buckaroo Banzai Across The 8th Dimension" ide u nekoliko smjerova istovremeno (superjunački strip, SF, avantura, akcijska komedija, politička satira), baš kako sluti uvodni natpis u stilu "Star Warsa" predstavljajući junaka i njegov turbulentan život ("going in several directions at once").

Buckaroo Banzai je neurokirurg, fizičar, rock zvijezda, praktikant borilačkih vještina i vođa grupe znanstvenika/glazbenika The Hong Kong Cavaliers. U jednoj sceni djeluje kao Američki nindža prije Američkog nindže, u drugoj vozi superbrzi automobil, probija zvučni zid i međudimenzionalnu barijeru osme dimenzije ostavljajući "jet-car" tragove za "Povratak u budućnost" (Christopher Lloyd, usput, nastupa u jednoj od uloga), te spašava svijet od zlih izvanzemaljaca s lošim prostetičkim maskama, Crvenih Lectroida, skrivenih među nama (opet Carpenter i "Oni žive").

Utjecaji i citati "Avantura Buckaroo Banzaija" mogu se pronaći svukuda, sve do Schumacherovih "Batmana" (zlikovac Emilio Lazardo), moderne SF zezancije "Čuvari galaksije" i teškog trasha "Sharknado 4" (skok iz aviona uz uzvik "Buckaroo Banzai!"), a film nam je podario i RoboCopa (Weller), ustoličio nikad luđeg Johna Lithgowa kao negativca i približio Jeffa Goldbluma, Ellen Barkin i Clancya Browna budućim poznatijim ulogama ("Muha", "More ljubavi", "Gorštak").

Bio je to film za filmske "geekove" (poput Wesa Andersona koji mu je odao počast na odjavnoj špici "Panike pod morem") dok "geekovi" kao takvi nisu postojali, riskirajući da se ne svidi široj publici i bude danas takoreći nezamisliva marketinška noćna mora. Richtera boli briga tko će shvatiti ili mariti za suluda zbivanja na ekranu i bizarnu mitologiju koju pripovijeda njegov čudnovati film labave narativne strukture i gotovo neprepričljive priče, ali s otkačenim citatima za prepričavanje.

"Alienska" bića s Planeta 10, Crni Lectroidi, izgledaju i govore kao da su sa Jamajke, a predsjednik SAD-a (Ronald Lacey) bolnih leđa je slika i prilika građanina Kanea koji se "doctorstrangeloveovski" pita "je li sve okej s izvanzemaljskom letjelicom ili da jednostavno uništimo Rusiju" jer Wellesov "Rat svjetova" možda nije bio obmana. Gledatelji bi mogli mozgati kako je hollywoodski studio MGM ovo financirao i na vrhuncu ludila izustiti "gdje smo, što se događa", poput jednog od likova filma. Ali, bez brige. Buckaroo će vas umiriti riječima "gdje god odeš, tu si".

Citati koje nećete moći izbiti iz glave

Bezbroj je WTF citata u filmu koji se ne mogu izbiti iz glave nakon što ih čujete, ali ako bismo trebali istaknuti još favorita, to bi bili "Character is what you are in the dark" i "Home is where you hang your hat".

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE