Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

PLAN ZA BIJEG 2: PAKAO Bjež'te Stalloneom bez obzira od ovog bolno lošeg filma

FILM: Escape Plan 2: Hades; akcijski triler; SAD, 2018.; REŽIJA: Steven C. Miller; ULOGE: Xiaoming Huang, Sylvester Stallone; DISTRIBUCIJA: Blitz; OCJENA: *

Slutili smo da bi 'Escape Plan 2' mogao biti slab, no da će biti baš ovako bolno loš, doista nismo očekivali. Vrtimo film unatrag i ne možemo se sjetiti nečeg lošijeg u Stalloneovoj filmografiji od davnih sedamdesetih naovamo. 'Smrtonosna utrka 2000', 'Rhinestone', 'Stani ili će moja mama pucati!' i 'Specijalist' su 'Rocky', 'Rambo“, 'Cliffhanger' i 'Cop Land' prema 'Planu za bijeg 2'. Glavnu ulogu 'Planu za bijeg 2' ima stanoviti Xiaoming Huang, dok se Stallone i Bautista nalaze u debelim sporednima, što foršpani i plakati vješto pokušavaju sakrivati. Njihova ukupna minutaža u 90-minutnom filmu na koncu ne prebacuje pola sata, i to kombinirano. Stallone i Bautista dijele jednu jedinu akcijsku scenu koja završi prije nego si rekao 'keks' ili 'put that cookie down'.

“Loše je što sam se vratio.“ – “Plan za bijeg 2“ (2018.)

“Čekaj malo, gledamo li mi pravi film“, pitali smo se prijatelj i ja nakon nekih pet minuta “Plana za bijeg 2“ prateći akciju nekih anonimaca, manje karizmatičnih i od mladaca u “Plaćenicima 3“. Čovjek bi doista mogao pomisliti da je pogriješio kinodvoranu multipleksa gledajući uvod u “Escape Plan 2: Hades“ koji izgleda kao da su “The Expendables“ franšizu preuzeli neki akcijski iks-ipsiloni. Gdje je, kvragu, Stallone? A Dave Bautista? Pojavili su se, s vremenom, no njihova ukupna minutaža u 90-minutnom filmu na koncu ne prebacuje pola sata, i to kombinirano.

Glavnu ulogu “Planu za bijeg 2“ ima stanoviti Azijat Xiaoming Huang (“Ip Man 2“), dok se Stallone i Bautista nalaze u debelim sporednima, što foršpani i plakati vješto pokušavaju sakrivati, uredno stavljajući fokus na njihov “team-up“ bijeg iz zatvora nalik onome sa Schwarzeneggerom iz prvog, stoput boljeg filma. Gledatelji bi takoreći imali pravo zatražiti povrat novca za kinoulaznicu ne samo jer je film loš, nego i zbog besramne prevare producenata koji su im u marketinškoj kampanji proda(va)li nešto što na koncu nisu ni izbliza dobili.

Stallone i Bautista dijele jednu jedinu akcijsku scenu, brzopoteznu pucačinu i lemačinu u baru koja završi prije nego si rekao “keks“ ili “put that cookie down“, da se poslužimo Arniejevim “one-linerom“ iz “Ludih božićnih zvona“. Bautista nije (još) ni Dwayne “The Rock“ Johnson, kamoli Schwarzenegger, ali pokazao je da može biti fino iskorišten mišićavac (“Čuvari galaksije 1&2“, “Blade Runner 2049“) i prospekt njegova “prison breaka“ sa Stalloneom ne zvuči tako loše, dapače, premda u startu ne nosi sobom prtljagu akcijske nostalgije i simbolike kao prethodni “dani slave iza brave“ film osovljen oko odlične međuigre Slya i Arnieja kao braće po bicepsima i tricepsima.

Međutim, problem je što iz “hi-tech“ zatvora bježe Xiaoming i Jesse Metcalfe, a taj film se ne da gledati. Možda bi i bio gledljiv da Xiaoming ima karizmu jednog Ike Uwaisa (“The Raid 1&2“) ili Daniela Wua (TV serija “Into The Badlands“), ali nema. Kineski glumac je postavljen u prvi plan zato što je to, očito, bio uvjet producentske kompanije “made in China“ koja je potpomogla da se film snimi, budući da je original zaradio finu svoticu u Kini i uopće na azijskom tržištu. Kao da je naslutio o čemu se radi, Arnie je odbio glumiti u filmu, sačuvavši dignitet pod stare dane.

Sly je uvijek imao slabiji nos za izbor projekata od njega ili je išao linijom manjeg otpora (unedogledni nastavci hit-serijala), no navodno je bio prisiljen snimiti drugi dio i vratiti se u ćeliju kako bi dobio novce od te iste kineske kompanije za “Plaćenike 4“. Bilo bi bolje da nije. Ovako je doveo u pitanje potencijalnu Oscar nominaciju (i Oscara) za “Creeda II“ ako opet bude sjajan kao u prvome i pojavio se u vjerojatno najgorem filmu u karijeri. Slutili smo da bi “Escape Plan 2“ mogao biti slab i tempirali ga kao prvoga po redu u akcijskom kinomaratonu s Johnsonovim “Skyscraperom“ računajući da poslije njega doslovce možemo ići samo uzlaznom putanjom nebodera.

No, da će biti baš ovako bolno loš, doista nismo očekivali. Vrtimo “film“ unatrag i ne možemo se sjetiti nečeg lošijeg u Stalloneovoj filmografiji od davnih sedamdesetih  naovamo. “Smrtonosna utrka 2000“, “Rhinestone“, “Stani ili će moja mama pucati!“ i “Specijalist“ su “Rocky“, “Rambo“, “Cliffhanger“ i “Cop Land“ prema “Planu za bijeg 2“. Svjestan je toga i Sly pa ga jedna scena navede da kaže “loše je što sam se vratio“. Iako se znade doimati da guli zatvorsku kaznu, Stallone u filmu nije na akcijskom autopilotu poput kolege Brucea Willisa u sličnim direktno-na-video ostvarenjima redatelja Stevena C. Millera (“Extraction“, “Marauders“) i u produkciji kompanije Emmet/Furla/Oasis Filmsa (“The Prince“, “Vice“) koja svake prijestupne iznenadi nečim dobrim za kino (“End Of Watch“, “2 Guns“, “Lone Survivor“).

Ipak, od pomisli da bi mogao spasti na ovakve direktno-na-video akciće hvata nas jeza i sa sjetom se prisjećamo (njegovih) filmova s producentskim potpisom Golan-Globus (Cannon), naročito Kassar-Vajna (Carolco). Nastavak nije ni sjena originalu od kojega bježi u pseudo SF i odvija se u tajnom zatvoru koji se miče kao lošijoj kopiji tamnice iz kultne “Kocke“. Imamo zatvorskog robota, umjetnu inteligenciju zvanu Galileo, polja sile, puno neona i nekakve albino hakere zvane Legija koji imaju običaj svako malo uglas reći, hm, “mi smo legija“ i podariti filmu teški “trash“ momenat.

Ono što nemamo su karizmatski junak i iole korektne akcijske scene. Redatelj izvornika Mikael Håfström je John McTiernan (“Predator“, “Umri muški“) uspoređen s Millerom. Ovaj režira akciju bez ikakva sentimenta za geografiju, koreografiju i koheziju, upošljavajući “motion sickness“ kameru, brze rezove i nagle zumove kako bi ubrizgao mrvu napetosti u jeftinim scenama, a posljedica tog pristupa jest samo da se likovi osjećaju kao Jason Bourne izgubljen u prijevodu filma Michaela Baya. Gore ne može. Ili možda ipak može. Jedina gora stvar od “Plana za bijeg 2“ jest prijetnja “Planom za bijeg 3“ koji je najavljen prije odjavne špice i navodno već snimljen. Bjež'mo Stalloneom bez obzira.

Naslovnica Cinemark