Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

LOV NA SUPERUBOJICU (KILLING GUNTHER) Terminator ima smisla za humor, ali ova komedija baš i ne

FILM: Killing Gunther; akcijska komedija; SAD, 2017.; REŽIJA: Taran Killam; ULOGE: Taran Killam, Arnold Schwarzenegger; OCJENA: ** 1/2

“Bavim se ovim poslom 50 jebenih godina i zaslužujem biti najbolji“, govori titularni antagonist akcijske komedije “Killing Gunther“, a iz njega progovara sam tumač lika Arnold Schwarzenegger. Gunther se u filmu opisuje kao najbolji od najboljih, najveći “hitman“ ikad, hladnokrvan i smrtonosan. Približno 50 godina u biznisu, Schwarzenegger je također najbolji od najboljih, (po)najveći akcijski junak ikad, “cool“ i ubojit, fizički ili verbalno (“one-lineri“). Ideja da mladi plaćeni ubojica Blake okupi “nezaustavljivu ekipu“ kako bi koknuli Gunthera i izbacili ga iz igre profesionalnog ubijanja prilično je potentna na metafilmskoj razini - ako želite biti kralj, morate ubiti kralja.

Nažalost, redatelj i scenarist Taran Killam (tumač Blakea) u startu je krenuo pogrešnim putem. U domaćim “online“ videotekama preveden kao “Lov na superubojicu“, “Killing Gunther“ je mogao biti nešto sasvim drukčije da je snimljen u “meta“ stilu “Plaćenika 2“ i da Gunthera pokušavaju ubiti mlađi akcijski junaci (Jason Statham, Vin Diesel…) kako bi ga napokon svrgnuli s trona. Kao komičar “Saturday Night Livea“ i “MADtv-a“, Killam se odlučio za komičan pristup filmu, što je jednako tako legitimno budući da se Schwarzenegger u više navrata okušao u komedijama i humor provlačio kroz akcijske uloge.

Međutim, među “nezaustavljivom ekipom“ se ne nalaze Dwayne “The Rock“ Johnson i John Cena, već redikuli kao što su tip s “ironmanovskom“ rukom Drobitelj (Amir Talai), ruski par ubojica u posjetu Disneylandu (Alison Tolman, Steve Bačić), niškoristi računalni nerd (Paul Brittain) i Azijat vičan zmijama koji povrati kad vidi krv i to će napraviti najmanje dvaput, uključujući trenutak kad mu jedna otrovnica zarije zube u vrat, jer Killam se ne stidi zahodskog humora, stranog Arnieju.

K tome, Killam je nerijetko užasno iritantan kao neurotični Blake, predvodnik ekipe koju čine i podnošljiviji Bobby Moynihan kao Dave, bivši rudar (ne)vješt s eksplozivom, te Hannah Simone kao Sanaa, bivša džihadistica i kćerka legendarnog terorista Rahmata (Peter Kelamis), premda njihova romansa povlači naporno uplitanje njezina prezaštitnički nastrojena oca. Killamov entuzijazam nešto se više osjeća iza kamere. Format filma koketira s reality TV-om, no Killam ne odlazi predaleko u tom smjeru, iako Hannah Simone poprilično nalikuje na Kim Kardashian.

Pa ipak, valja priznati da “Lovu na superubojicu“ pristaje dokumentarna “mockumentary“/“found footage“ forma i barem malo ublažava gluposti filma koji bi, da je snimljen standardno, definitivno djelovalo kao SNL skeč rastegnut na cjelovečernjak, što i jest. Naime, Blake je unajmio ekipu da snima dokumentarac i zabilježi pripreme plana za ubijanje Gunthera (kroz intervjue) i samu egzekuciju istoga (kroz akciju). Interesantno je da je i Gunther odlučio snimiti svoj dokumentarac o dokumentarcu Blakea i ekipe.

Kako bilo, snimateljskoj ekipi se naređuje da nikad ne isključuje kameru nakon što su stali snimati kad Gunther u njih usmjeri raketu iz bazuke. Kamera bez reza snima jednu akciju kroz rupu u zidu napravljenu od Drobiteljove šake, ona će padati na tlo i biti udarena nogom, ali snimati, čak i kad Gunther upuca kamermane. (Re)pozicioniranje kamere u tim scenama spada među najdojmljvije s ove strane “found footage“ podžanra dok Blake i ekipa neuspješno pokušavaju ubiti Gunthera i to snimaju.

Sam Gunther, odnosno Schwarzenegger pojavljuje se konkretnije, da ga se doista vidi, tek u 67. minuti (štopali smo). Schwarzenegger se jako dobro zabavlja kao Gunther. No, to je nesuptilniji Schwarzenegger iz “Trkača“ kojemu je sada dozvoljeno snimiti namjerno lošu “country western“ pjesmu i biti Austrijanac, a ne “Predatora“ i “Terminatora“, makar (re)citirao dijalog listu i iz potonja dva filma.

Začudo, nismo čuli “I'll be back“, ali u uši fanova upast će izraz “terminirati“, rečenica “I'm right here“ (“Predator“), kao i priznanje da je Guther na staromodan način naučio kako nekome “zabiti šaku u stomak i slomiti mu kičmu“ (“The Running Man“). A kad Gunther pobjegne helikopterom, Blake će reći “he got to the chopper“. Pojava Arnieja malčice podiže film do razine gledljivosti, ali ipak ne spašava da bismo poželjeli nastavak. Na samom kraju odjavne špice stoji natpis “Gunther će se vratiti u 'Gunther koji me je volio' (ako ovaj film zaradi išta novaca)“. Zarada je izostala. Gunther se neće vratiti.

Gunther se neće vratiti, Terminator hoće

Ako se Gunther neće vratiti, Terminator hoće. Schwarzenegger bi se ovih dana trebao pojaviti na setu šestog filma iz serijala koji nastaje u produkciji Jamesa Camerona. Na setu se već nalazi Linda Hamilton koja će ponovno utjeloviti jednu od najvećih filmskih heroina svih vremena Sarah Connor. Linda je ovih dana viđena na setu novog “Terminatora“ i izgleda prilično opako kao ostarjela Sarah u prvim fotografijama sa snimanja filma. Fanovi su pozdravili njezin povratak u serijal nakon što je nisu vidjeli u posljednja tri filma čije će postojanje novi “Terminator“ ignorirati i nastavljati se direktno na “T2“. Na setu je viđena i Mackenzie Davis (“Blade Runner 2049“, “Tully“) koja se nalazi u ulozi mlađe heroine.

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE