Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

OCEANOVIH 8 Zbogom George i Matt, zdravo Sandra i Cate

FILM: Ocean's 8; krimi komedija; REŽIJA: Gary Ross; ULOGE: Sandra Bullock, Cate Blanchett; DISTRIBUCIJA: Blitz; OCJENA: ***

'Oceanovih 8' je ultimativni film 'Time's Up' pokreta koji dolazi u kina kao kulminacija svega što unatrag pola godine odvijalo na planu spolne i rasne ravnopravnosti, tj. položaja žena u Hollywoodu i šire. Pozitivno je što ne šlepa puno na stare filmove kao što to rade novi 'Ratovi zvijezda'. Brat-prevarant Danny se spomene u nekoliko navrata, na nekoliko minuta će se pojaviti Reuben (Elliot Gould) i 'gumifleks' Yen (Shaobo Quinn)… i to je takoreći sve. Film se pozdravlja s Georgeom, Mattom i co. te izražava dobrodošlicu Sandri, Cate i novoj ekipi.

Okupljajući ekipu za “jednu od najvećih pljački dragulja u povijesti“, Debbie Ocean (Sandra Bullock) odbija angažirati muškarce. Ugledavši fotografiju nekog tipa u rukama Lou (Cate Blanchett), Debbie odmahne glavom. “Pa on je muško. Neću muško. Njega primijećuju. Nju ignoriraju. Za promjenu želimo da nas ignoriraju“, rezolutno će Debbie opisati zašto želi žensku ekipu, time i “raison d' etre“ filma “Ocean's 8“. Dogodilo se ne tako davno, 2016., da žene preuzmu mušku franšizu, no tajming “Istjerivač(ic)a duhova“ nije bio ovako pogođen kao za “Oceanovih 8“.

Ženska inačica popularnog serijala Stevena Soderbergha (2001., 2004., 2007.) s Georgeom Clooneyjem, Bradom Pittom, Mattom Damonom i ekipom ultimativni je film “Time's Up“ pokreta - “Ocean's 8“ dolazi u kina kao kulminacija svega što unatrag pola godine, s naglaskom na dodjelu Oscara, odvijalo na planu spolne i rasne ravnopravnosti, tj. položaja žena u Hollywoodu i šire. Dok su u kinohitovima “Oceanovih 11, 12&13“ žene imale veće uloge (Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, Ellen Barkin), u “Oceanovih 8“ muškarci su tek sporednjaci, a najglavniji među njima, bivši Debbiein momak i diler umjetninama Claude (Richard Armitage), muški je gad koji je poslao curu u zatvor.

U stopu s pljačkom, Debbie smišlja osvetu Claudeu i “vodi posao unutar posla“, kao i sam film s “Time's Up“ podtekstom (ne)skrivenim ispod površine pljačkaške krimi-komedije. Angažmanom Debbieine ekipe film je, pak, svojski ispoštovao klauzulu o obaveznom diverzitetu na svakom filmskom setu koju je spomenula Frances McDormand u pobjedničkom oskarovskom govoru. Pored Debbie, Lou, isprane modne dizajnerice Rose Weil (Helena Bonham Carter) i majke Tammy (Sarah Paulson), u ekipi su crna hakerica nadimka Nine Ball (Rihanna), indijska ekspertica za dijamante Amita (Mindy Kaling) i azijska džeparošica Constance (Awkwafina), a ako ste izbrojali ukupno sedam žena, to je zato što je osma iznenađenje.

“Oceanovih 8“ odašilje vibracije programatskog hollywoodskog projekta uzmemo li obzir svu tu političku korektnost i dodamo kako film naizgled crpi (ne)iscrpljenu “Ocean's“ franšizu izmišljajući toplu vodu da bude dio nje u stilu onoga što smo čuli u “La La Landu“ vezano za novu ideju ekranizacije “Zlatokose i tri medvjeda“ - “Dosta je toga što ne znamo, možda postoji četvrti medvjed“, tj. u ovom slučaju nije isključeno da Danny Ocean (Clooney) ima sestru. Pa ipak, nema bolje osobe od Bullockice da odigra Clooneyjevu seku i preuzme od njega serijal.

Bullock je već jednom preuzela film od Clooneyja, “Gravitaciju“, pa zašto ne bi i drugi put kad joj kao Debbie “ide dobro“. Pozitivno je što se “Oceanovih 8“ ne šlepa puno na stare filmove kao što to npr. rade novi “Ratovi zvijezda“. Brat-prevarant Danny se spomene u nekoliko navrata i Debbie je sigurna da bi se “oduševio“ njezinom pljačkom, vidimo i njegovu uokvirenu fotografiju, na nekoliko minuta će se pojaviti Reuben (Elliot Gould) i “gumifleks“ Yen (Shaobo Quinn)… i to je takoreći sve.

“Ocean's 8“ se pozdravlja s Georgeom, Mattom i co. te izražava dobrodošlicu Sandri, Cate i novoj ekipi. Damon je, usput, navodno snimio jednu scenu koja je izbačena zbog njegovih neprimjerenih komentara na “#metoo“ pokret. “Gender“ pristup se promijenio, ali ne i sami “genre“ filma. Opet je to zabavan “heist movie“ usredotočen na okupljanje ekipe, pripremanje pljačke i njezinu izvedbu, ne i planiranje, jer je Debbie već sve isplanirala guleći robiju “pet godina, osam mjeseci i 12 dana (manje-više)“.

Slikom dominira lepršavi “jazzy“ štih šezdesetih, odakle datira izvorni “Ocean's 11“ s Frankom Sinatrom i Deanom Martinom, samo bez visokog redateljskog stila jer Gary Ross (“Igre gladi“) nije Soderbergh, premda ga solidno kopira. Zato radijantne dame imaju visokog stila. Uvjetno otpuštena Debbie iz zatvora izlazi u haljnini s kojom može ravno na “photosession“ za časopis “Vanity Fair“, a sve defiliraju u glamuroznim kreacijama i visokim potpeticama kao da se spremaju prošetati newyorškim “stylish“ balom Met Gala, a ne ga opljačkati, tj. maznuti 150 milijuna dolara vrijedni Cartierov dijamant od tri kilograma na vratu i bujnim njedrima filmske zvijezde Daphne Kluger (sjajna Anne Hathaway, ironično, krade film).

Met Gala, “celebrity“ glamur, “dragulji u stilu Liz Taylor“… Ovako nešto može nadmašiti samo potencijalni nastavak “Oceanovih 9“ ako bi, metafilmski štosno, meta bili Oscari, ne sama dodjela, nego netko/nešto na njoj. Dakle, “Ocean's 8“ je i ultimativni “tres chic“ i “ladies night“ film. San snova za mnoge žene od malih nogu. “Tamo negdje osmogodišnjakinja leži u krevetu i sanja da je lopov. Napravimo ovo za nju“, motivira Debbie ekipu. Naizgled, Debbie i sedmorka zbog pljačkaškog čina nisu neki uzori mladim ženama, no opet one se oslanjaju na pamet, ne (golo) tijelo, za razliku od modernih starleta. Negdje tamo, sigurno računa Debbie, djevojke sanjaju film poput “Oceanovih 8“ koji prekida tradiciju “heist“ krimića i preotima dominantno muški žanr. “Time's Up“. Vrijeme je isteklo.

'Celebrity' pojavljivanja

Anne Hathaway je zamijenila prvopredviđenu Jennifer Lawrence, a Sarah Paulson, pak, Elizabeth Banks. Ekstra dašak glamura filmu daju poznate face u “cameo“ ulogama poput Heidi Klum, Katie Holmes, Marije Sharapove, Serene Williams

Naslovnica Cinemark

VIŠE IZ RUBRIKE