Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

LEGO NINJAGO Sve kockice na broju, ima ih čak i viška

FILM: The Lego Ninjago Movie; animirana avantura; SAD, 2017.; REŽIJA: Charlie Bean, Paul Fisher i Bob Logan; GLASOVI: Jackie Chan, Dave Franco/Zoran Pribičević, Janko Popović Volarić; DISTRIBUCIJA: Blitz; OCJENA: *** 1/2

Kung fu, Transformeri, blockbusteri, 'Ratovi zvijezda', 'monster' filmovi… 'Lego Ninjago' ima čak i višak kockica, ali ni ne pokušava sakriti da je prenapregnuta 'previše je složeno' konstrukcija filmskih referencija. Uputstvo za gledanje filma sadržano je u prvoj sceni s Jackiejem Chanom koji priča legendu o Ninjagu s Lego figuricama u rukama. Crtiću treba pristupiti kao (pre)zaigranoj igri mališana s legićima.

Kockica je nanovo bačena u kinima. Lego kockica. Animirani film “Lego Ninjago“ već je treći dugometražni “Lego“ crtić u kinima u posljednje tri godine, nakon “The Lego Movie“ i ovogodišnjeg “Lego Batmana“. Superpopularni brend plastičnih konstrukcijskih igračaka/kockica složio je još jedan hitić koji će opet obožavati djeca od tri do 13 godina, a ni njihovim starijim pratiteljima ne bi trebao biti mrzak da zažale što su ih klinci odvukli u kinodvorane, dapače. Ilustracije radi, crtić je preko vikenda privukao 12.674 hratskih gledatelja (više od “Kingsmana 2“ koji ga je pretekao u SAD-u), nećaci gore potpisanog su guštali, kao i sin redakcijske kolegice Anite Matić viđene u kinu.

Okej, “Lego Ninjago“ je inferiorniji “Lego“ kolegama, složio se poslije projekcije vaš kritičar i sa starijim nećakom (preferira “Batmana“), ali još uvijek zabavan, pametan, svjestan svojih i tuđih filmskih mana. Gledajući ga lako je zaboraviti kako je prije svega riječ o dugometražnoj reklami nastaloj da podeblja prodaju Lego “mercha“ dok se smijete blesavostima u kojima pomoćnici negativca doslovce lete s posla (kroz vulkan), a junaci gađaju protivnike rakovima (“rak-rak-rak-rak“).

“Zar je teško smisliti izvornu ideju“, netko, kao fol, razmišlja naglas u “Lego Ninjagu“, u prenesenom se smislu možda žaleći što crtić nije originalniji. U principu “Ninjago“ reciklira popkulturnu “meta“ prirodu “Lego Filma“ i elemente niza drugih (animiranih) filmova (“Priča o igračkama“, “Ratovi zvijezda“, “Transformersi“…), no unatoč načelnoj neoriginalnosti uspijeva funkcionirati kao crtić “per se“ s dovoljno srca, duše i mozga u isporuci poruke “posloži kockice u sebi“.

A za svaki slučaj je svjestan potencijalnog “hejta“, stoga negativac koji je izdao bestseler-knjigu na upit odakle mu svi ti osvrti s jednom zvjezdicom odgovara “to su trolovi“. Kao i prvi “Lego“, “Ninjago“ započinje u formi igranog filma. Akcijska zvijezda Jackie Chan igra vlasnika orijentalne trgovine i baš on priča legendu o Ninjagu klincu zainteresiranom za ninje, i to tako što će se igrati s Lego Ninjago figuricama u svojim rukama koje će kasnije “oživjeti“ kao likovi Pixarova serijala “Toy Story“ i sami nastaviti igru u svom animiranom filmu.

Uputstvo za gledanje “Ninjaga“ sadržano je u toj sceni. Crtiću treba pristupiti kao (pre)zaigranoj igri mališana s legićima koji su gledali “Transformerse“ i slične blockbustere pune destrukcije javne imovine. Skoncentriranije oči vidjet će da u gradu Ninjagu postoji “Blockbuster Cinema“ (jedna u nizu svjetlećih reklama), gdje bi se mogao vrtjeti i film kakav mi gledamo. Dakle, “Ninjago“ ni ne pokušava sakriti da je prenapregnta “previše je složeno“ konstrukcija filmskih referencija, animirani blockbuster u kojem Lloyd/Zeleni Ninja i ekipa junaka uskaču u “mecha“ robote kao Power Rangersi kako bi se borili protiv njegova oca Garmadona.

“Transformersi“ su polazna točka za akcijske scene rušenja, no redateljski trojac Charlie Bean-Paul Fisher-Bob Logan se u svom prvom cjelovečernjem kinocrtiću zavitlava i s “monster movie“ blockbusterima. U najinteligentnijoj sceni u Ninjago i animirani film će banuti (većinski) prava, živa maca, viđena u trgovini Jackieja Chana koji u originalnoj verziji crtića daje glas Lloydovu stricu/majstoru Wuu, jednako kao što u stvarnosti kućni ljubimac može uletjeti među složene lego kockice nekog mališana i napraviti iznered.

Maca izaziva “awww“ efekt dok ne počne, poput Godzille, rušiti sve oko sebe, građevine i prometala, pokušavajući zapravo uhvatiti svjetleću crvenu točkicu iz privjeska za ključeve s laserskom zrakom kao “konačnim oružjem“ u rukama “manijakalnog ludog zlikovca“ Garmadona. U odnosu Lloyda/Zelenog ninje i Garmadona evidentan je utjecaj “Star Warsa“, posebice što je potonji nacrtan kao Darth Vader, čak i Batmana i Jokera iz “Lego Batmana“, ali usprkos parodijskim bizarnostima (očevo kvazi-otvaranje srca uz pjesmu “Secret Garden“) crtić tu znade zaiskriti nepatvorenom emocijom i ganuti prizorom vulkanskih suza koje se slijevaju poput lave s negativčeva lica.

Ipak, “Ninjagu“ je prvenstveno do zezancije, među ostalim i na kung-fu/karate filmove sedamdesetih i osamdesetih, od Brucea Leeja do Shaw Brothersa, skockanih u pomaknutim montažama. Pomagači Zelenog ninje će kao u “Matrixu“ naučiti kung fu uz borilačke filmove na hard disku, a preludij duelu Garmadona i majstora Wua kadriran je (u) sve krupnijim planovima lica znanim iz hongkonških “martial arts“ uradaka. Kung fu, Transformeri, blockbusteri, “Ratovi zvijezda“, “monster“ filmovi… Ovom crtiću su sve kockice na broju. Ima ih čak i viška.

Slagat će se 'Lego' nastavci

Fanove “Lega“ razveselit će podatak da nastavak “Lego Filma“ u kina stiže 2019. godine i da je u planu i “Lego Batman 2“. O slaganju drugog dijela “Lega Ninjaga“ se, pak, zasad još ne govori.

Naslovnica Cinemark