Mišljenja Cinemark

Cinemark

Marko Njegić

UZBUNA NA ZELENOM VRHU Najbolji 'Koko' dosad

FILM: Uzbuna na zelenom vrhu; avantura; Hrvatska, 2017.; REŽIJA: Čejen Černić; ULOGE: Marko Tocilj, Alex Rakoš; DISTRIBUCIJA: 2i Film; OCJENA: ****

U zasigurno najboljem i najcjelovitijem filmu o Koku, redateljica Čejen Černić i scenaristica Hana Jušić grade razmjerno jednostavnu priču iz odrasle optike, no dovoljno misterioznu da od nje proradi dječja imaginacija šireći trepet od napuštene daščare, starca s crnim psom i maskiranih lopova.

Takozvani prequeli, ili prednastavci, godinama su već franšizna norma u svijetu filmskih serijala, uključujući i filmove nastale prema popularnim romanima. Ako možda filmovi više nemaju građe da odu naprijed i nastave se, ako su se istrošili baš svi predlošci za ekranizacije, scenaristi i redatelji još uvijek mogu poći natrag i “prednastaviti“ priču davanjem odgovora na pitanje kako je sve izvorno započelo i likovi postali onakvi kakve znamo. Srećom za hrvatski hit-serijal o Koku, malom junaku divnih romana za djecu i mladež iz pera Ivana Kušana, materijal za prednastavak njegovih detektivskih avantura je postojao ukoričen u knjizi pa autori nisu trebali na silu izmišljati toplu vodu u komercijalne svrhe, što znaju raditi u Hollywoodu.

“Uzbuna na Zelenom vrhu“ je prvi Kušanov roman o Koku, no zaživio je kao četvrti po redu film iz serijala u prirodnoj formi “prequela“, drugog u povijesti hrvatske kinematografije iza friškog “ZG80“ od “Metastaza“. Gotovo “potterovski“ brižno i promišljeno pripremani serijal u produkciji Kinorame, prvi takav domaći uopće, započeo je 2011. s “Kokom i duhovima“ Daniela Kušana, nakon čega su slijedili “Zagonetni dječak“ Dražena Žarkovića i opet Kušanov “Koko 3: Ljubav ili smrt“. U tri filma, ispraćena radoznalim očima više od 200.000 kinogledatelja, pratili smo kako se Koko od dječaštva do mladosti bavio slučajem duha starog Vinceka, operacijom Barbarossa i pr(a)vim zaljubljivanjem.

Sada se serijal osvježava unaprijed najavljenim povratkom u Kokovo djetinjstvo na idiličnom Zelenom vrhu i prikazivanjem onoga što je prethodilo zbivanjima u trima filmovima, odnosno prije nego što se doselio u Zagreb i postao najpoznatiji dječji detektiv. Podsjetimo, u nastupnoj sceni “Koka i duhova“ voditelj TV Dnevnika Zoran Šprajc je obavijestio javnost o djeci-detektivima koji su riješili slučaj pljački i pomogli policiji. Tom prigodom je televizijska novinarka istaknula da je podvig klinaca pretočen u (Kušanovu) knjigu “Uzbuna na Zelenom vrhu“ i intervjuirala jednog od njih, herojčića Ratka Milića alias Koka.

Dakle, “Uzbuna na Zelenom vrhu“ je metafilmski usađena u svijest protagonista i fanova od samoga početka, otprilike kao knjižica “Čudesne zvijeri i gdje ih naći“ koju je čitao Harry Potter u svom prvom filmu “Kamen mudraca“, a prebačena je na veliki ekran 2016. kao svojevrsni prednastavak čarobnjačkog serijala. No, ako su tri prethodna, za hrvatske žanrovske pojmove redom solidna do dobra filma donekle pokušavali preuzeti demografsku štafetu od “Harryja Pottera“ i popuniti prazninu nastalu odlaskom njegovih sve odraslijih junaka s kinoekrana, tražeći čaroliju i u mladenačkoj pustolovini sa specijalnim efektima (“Zagonetni dječak“), “Uzbuna na Zelenom vrhu“ je, rekli bismo, “Koko“ za “Stranger Things“ generaciju.

Sjajna prošlogodišnja serija šireg žanrovskog spektra odavala je posvetu dječjim klasicima osamdesetih s potpisom Stephena Kinga ili Stevena Spielberga, avanturističkim dramama (“Ostani uz mene“), SF-ovima (“E.T.“) i hororima (“Ono“), oslanjajući se na stravičnu atmosferu čud(es)nog prilikom izgradnje priče stvorene za pričanje tijekom večeri provedene na groblju ili uz logorsku vatru u izviđačima. Ugođajem horora ispunjena je i “Uzbuna na zelenom vrhu“, zasigurno najbolji i najcjelovitiji film o Koku dosad u smislu tečne režije, a osobito glume nikad opuštenijih dječjih glumaca i ispeglane priče s glavom i repom.

Štoviše, film se otvara kao hororčić vožnjom automobila po mraku na cesti bogu iza nogu, koji presreće duh djevojke u bijeloj opravi, otvara vrata auta, sjeda na suvozačevo mjesto i kaže “Na groblje!“. To je, ipak, samo Kokova (Marko Tocilj) priča koju priča društvu pokraj logorske vatre, dok se kamera vrti ukrug i predstavlja svakog klinca i klincezu, Tomu (Alex Rakoš), Žohara (Jan Pentek), Božu (Tin Gregorić), Crnog (Jakov Piljek), Emicu (Lucija Philips), Maricu (Sara Čolaković) i Ninu (Dora Bilić). Jedni govore “Koko, ne izmišljaj“, drugi traže “pričaj dalje“, treći ga kude s “glupa ti je priča“.

“Nije priča, to se stvarno dogodilo“, brani se Koko, poznat po bujnoj mašti i preuveličavanju stvarnih događaja, tipičnom za klince, koji naknadno ispričani možda djeluju dječje ili mladenački “glupo“, pristojnije bi bilo reći “bezazleno“, ali za vrijeme trajanja tjeraju publiku da otvori oči i naćuli uši. Debitantska redateljica u dugometražnoj igranoj formi Čejen Černić i scenaristica “Zagonetnog dječaka“ Hana Jušić na tome grade priču o razbojstvima lopova na Zelenom vrhu, razmjerno jednostavnu iz odrasle optike, no dovoljno misterioznu da od nje proradi dječja imaginacija, šireći trepet od napuštene daščare, starca s crnim psom i maskiranih lopova.

Uz jednu dojmljivu vožnju kamere kroz travu za dječjim nogama u trku, najimpresivniji kadar filma i čitavog serijala izvrsno objedinjuje prva dva straha - pogled cvikatog Bože kroz rupu u straćari uhvaćen iz mračne unutrašnjosti da se gledatelj s njime zapitaju što to gleda, ali i tko gleda njega kad se nečije prijeteće siluete ukažu iza u drugom planu. Naravno, ovdje nema nekog čudovišta kao u “Stranger Things“ i zapravo je “Uzbuna na Zelenom vrhu“ od svih citiranih naslova najbliskiji realističnom filmu “Stand By Me“ Roba Reinera sa sličnim filterima suncem okupanih ljetnih praznika i nešto mračnijim strahom od prelaska iz nevinog djetinjstva u dječaštvo i mladost naprijed prema svijetu odraslih. Ostani uz mene, priželjkivao je Reiner. A Černić? Ostanite uz Koka.

'Best of' Kušanova serijala

1. "Uzbuna na zelenom vrhu" (2017.)
2. "Zagonetni dječak" (2013.)
3. "Koko i duhovi" (2011.)
4. "Koko 3: Ljubav ili smrt" (2014.)

Naslovnica Cinemark