Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Spašavanje političara Andreja

Ad hoc

Posljednja su istraživanja javnog mišljenja pokazala pad rejtinga HDZ-a i njegova predsjednika Andreja Plenkovića, kao i neslaganje većine građana s Vladinom politikom. Koliko god prema tim istraživanjima imali rezerve, ona se nekako ovaj put poklapaju s općim dojmom i raspoloženjem nacije, koje se može osjetiti u svakodnevnoj komunikaciji, i to baš u komunikaciji s biračima spomenute stranke. Razlozi se kreću od onih bitnih, egzistencijalnih (iseljavanje, zaostajanje za drugim zemljama, opće siromaštvo itd.), do onih naizgled manje važnih, ali koji zadiru u sferu emocija kao što je to ratifikacija Istanbulske konvencije, koaliranje s „liberalnim demokratima“, kojima je prepušten odgoj i obrazovanje, ili sa strankom koju se na sve načine tetoši, a koja jednim okom gleda u Beograd. Suočen s tim zabrinjavajućim tendencijama i trendovima, Andrej Plenković angažirao je PR stručnjaka Krešimira Macana za svog osobnog savjetnika za odnose s javnošću.
I Macan je krenuo u promidžbenu ofenzivu. Najprije je naručio anketu koja je pokazivala kako 60 posto građana podržava Konvenciju iz Stambola grada, ali koja je sadržavala laž u samoj sebi, jer je u tih 60 posto uključeno i 30 posto onih koji je „uglavnom podržavaju“. Onda je organiziran Plenkovićev susret s biskupom Želimirom Puljićem nakon koje je rečeno da Crkva (kao da je jedan biskup Crkva) mijenja svoj stav o Konvenciji, pa je sam biskup to brzo demantirao. Narušene odnose s Crkvom pokušalo se izgladiti dolaskom Plenkovića na uskrsnu misu u naručju s malim sinom te zajedničkim fotografiranjem s kardinalom Bozanićem. Policija je dobila zadatak višestruko umanjiti brojku prosvjednika u Zagrebu i u Splitu. Premijer se redovito pojavljuje kad treba donijeti neku dobru vijest koja s njim ima više ili manje veze kao što je nagodba o "Agrokoru", potpisivanje ugovora o pelješkom mostu, ili obnova kuća porušenih poplavama. Jedan se dnevni list specijalizirao za prenošenje informacija iz HDZ-ova anonimnog, ali dobro pozicioniranog izvora, kojim se obično nekome prijeti, nekoga opominje ili se najavljuju sljedeći potezi kako bi se testiralo „bilo javnosti“.
Sve ove propagandne akcije neodoljivo podsjećaju na reklame, primjerice, preparata za brzo mršavljenje ili za jačanje potencije, za koje je karakteristična novouvezena riječ spin, ili, iz arsenala narodne mudrosti, okretanje pile naopako, prodavanje muda za bubrege i slično. One su nasilno manipulativne, jeftine i prozirne, obično imaju obrnut učinak od željenog, izazivajući podsmijeh, odbijanje ili iritaciju. Macan je očito učenik i poklonik one škole političke propagande koja polazi od toga da se narod nikada ne može dovoljno podcijeniti.
No, ovih dana Vladi i Plenkoviću stiže neočekivana i nenaručena pomoć. U Beogradu su zgazili zastavu, SDP i Glas traže raskid Vatikanskih ugovora, lijeva internacionala zabranila bi komemoraciju na Bleiburgu, a Andrej je stao na branik domovine. Barem za sada.

Naslovnica ad hoc