Mišljenja ad hoc

ad hoc

Josip Jović

Kud svi Turci tu i mali Mujo

Ad hoc

Premijer se pojavio pred kamerama, pomilovao kravatu, ukrstio prste te „vrlo jasno i otvoreno“ kazao da je državni vrh jednoglasno odlučio jednoga ruskog diplomata proglasiti personom „non grata“, a u znak solidarnosti s Ujedinjenim Kraljevstvom, koje nas je, inače, jako zadužilo još tamo do Bleiburga do Haaškoga suda. Bila je to još jedna samosvjesna odluka političkog vrha. Doduše, tog presudnog jutra u Banskim se dvorima pojavio Andrew Dalgleish, imenjak našega Andreja, britanski veleposlanik u Zagrebu, no on, kako je rečeno, nije bio na sastanku, ni s kim se nije sastao, nego je samo negdje u predvorju popio, ne zna se pouzdano, ruski ili indijski čaj.

Ova je odluka donesena radi trovanja dvostrukog rusko-britanskog špijuna i njegove kćeri u Londonu, mada se ne zna tko ga je i zašto otrovao. Postoji tek teorija kako su ga otrovali Rusi, ali i teorija da su ga otrovali Englezi. Bio je dvostruki špijun pa je mogao naštetiti i jednima i drugima. Druga teorija govori da je aferom trebalo kompromitirati Putina i oslabiti mu izglede neposredno prije izbora.

Postoji i teorija kako Zapadu i njegovim vojnim i drugim kompanijama naprosto treba Rusija kao vječno strašilo. Primjerice, Poljska je ovih dana kupila od SAD-a, čiji je vanjski dug narastao na dvadeset bilijuna dolara, vojne opreme u vrijednosti od 4,5 milijarde dolara. A i mi smo se nešto isprsili kupnjom borbenih zrakoplova.

Dokazujući svoju pravovjernost i odanost europskim vrijednostima i bezvrijednostima, Hrvatska se protjerivanjem ruskog diplomata pridružila polovici članica EU-a, ali su izvan tog kluba ostali, na primjer, Austrija, Slovenija, Slovačka, Irska, Grčka, Portugal, Belgija, Bugarska... Da nam je do demokracije i ljudskih prva i da je do toga stalo EU-u, onda ne bi uhitili Carlesa Puigdemonta i protjerali bi, recimo, diplomate države koja sustavno uništava kurdski narod. Hrvatska je povukla još jedan potez za tuđe babe zdravlje. Šteta bi mogla biti velika. Iz Rusije uvozimo plin, moguća su njezina ulaganja u energetski sektor, otamo dolazi veliki broj turista, od ruske državne banke ovisi spašavanje Agrokora, Rusija je važan faktor rasplitanja BH- čvora. I sve to nakon silnih napora da se bilateralni odnosi poboljšaju i nakon poziva Vladimiru Vladimiroviču da posjeti Zagreb.
Naši mudri političari nadaju se da neće biti nikakvih negativnih posljedica. Ali, rusko veleposlanstvo ne ostavlja dvojbe. Ono ovaj „persona non grata“ čin smatra neprijateljskim.

Rusi ovdje također griješe. Nije to neprijateljski čin (da je barem to), to je, na crti historijskog refleksa, čin kukavičluka, čin nedostatka samopoštovanja i odsustva politike vlastitih nacionalnih interesa, čin slijepe poslušnosti i podaništva, čin prezira i ignoriranja vlastitog naroda. Nakon što se cijelom narodu nameće jedna amoralna konvencija, tako se sada donosi odluka suprotna njegovu raspoloženju.

Prema anketi portala Direktno, koji se inače smatra sklonim vladajućem HDZ-u, ili je to bio, 90 posto sudionika te ankete drži protjerivanje ruskog diplomata lošim i nepotrebnim aktom.

Naslovnica ad hoc